Stigmatizacija osoba koje su preživjele seksualno nasilje i dalje problem u BiH

U Sarajevu je danas predstavljen "Program ublažavanja stigmatizacije za Bosnu i Hercegovinu", koji je zasnovan na principima predstavljenim prije dvije sedmice na Generalnoj skupštini UN-a.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Redakcija
Podijeli ovaj članak: 
Problem stigmatizacije osoba koje su preživjele seksualno nasilje u sukobima, nije samo problem prošlosti, već se taj problem tiče i naše sadašnjosti i budućnosti, istaknuto je danas u Sarajevu tokom Konferencije o ublažavanju stigmatizacije.
 
Konferencija je okupila odabrane lokalne zajednice, zainteresovane aktere, kao i donosioce odluka kako bi razradili planove za ublažavanje stigmatizacije osoba koje su preživjele seksualno nasilje u konfliktu. 
 
Tokom konferencije je predstavljen Program ublažavanja stigmatizacije za Bosnu i Hercegovinu koji se sastoji od praktičnih preporuka za ublažavanje stigmatizacije. Riječ je o dokumentu izrađenom na "Principima za globalnu akciju: Prevencija i rješavanje pitanja stigmatizacije povezane sa seksualnim nasiljem u konfliktu", koji su predstavljeni prije dvije sedmice na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u New Yorku, a Bosna i Hercegovina je prva zemlja koja će sačiniti svoj akcioni plan.
 
Ambasador Velike Britanije u BiH, Edward Ferguson, izjavio je kako je u toku izrada plana kojim se želi pomoći osobama koje su preživjele seksualno nasilje u prevazilaženju osjećaja krivice, te da se s njima, njihovim porodicama i zajednicama radi kako bi prestalo osuđivanje.
 
"Ovo je problem sadašnjosti i budućnosti jer zbog stigmatizacije mnoge žrtve ne pričaju o tome nego pate u tišini i prenose traumu na porodice i zajednicu, što postaje skriveni problem društva."
 
Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH, Semiha Borovac, izjavila je kako ni 22 godine nakon rata naša zemlja još uvijek nema jedinstveno zakonodavstvo koje bi tretiralo pitanje žrtava tortura, i naglasila je kako neće odustati od regulisanja zakona na državnom nivou.
 
Konferenciju o ublažavanju stigmatizacije organizovali su Populacijski fond Ujedinjenih nacija u saradnji s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH. Program ublažavanja stigmatizacije razvijen je na osnovu Ankete o stigmatizaciji osoba koje su preživjele seksualno nasilje u sukobu u BiH koju je UNFPA provela 2015. godine, te nakon konsultacija s građanima, zainteresovanim akterima, preživjelima, udruženjima preživjelih i predstavnicima medija.
Ostavite komentar