U Sarajevu predstavljeno izdanje knjige #ŽeneBiH za djecu

Ilustrovano putovanje sa značajnim ženama iz prošlosti
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Sarajevski otvoreni centar
Podijeli ovaj članak: 
Foto galerija: 

Sarajevski otvoreni centar (SOC) i inicijativa #ŽeneBiH danas su u Sarajevu predstavili knjigu #ŽeneBiH za djecu. U knjizi, koju je ilustrirala banjalučka ilustratorica Nataša Konjević, a čija je urednica Lamija Begagić, nalazi se 15 priča čiji su autori i autorice bosanskohercegovački spisatelji i spisateljice.

Svaka od priča prepričana je i nanovo ispričana biografija jedne od 15 žena iz originalnog izdanja knjige #ŽeneBiH iz 2019. godine, čije su autorice Amila Hrustić Batovanja, Hatidža Gušić i Masha Durkalić, navodi se u saopštenju SOC-a. Izdanje za djecu prilagođeno je uzrastu od 7 do 12 godina. Autori i autorice priča su Adisa Bašić, Bjanka Alajbegović, Boriša Mraović, Emir Zametica, Enes Kurtović, Ferida Duraković, Lamija Begagić, Lamija Grebo, Lamija Milišić, Lejla Kalamujić, Nikolina Todorović, Sabina Fidahić, Selma Asotić, Tamara Zablocki i Zoran Ćatić. Poslije svake priče nalazi se i zbirka zadataka koja će djeci pomoći da prošire svoje znanje o značajnim bh. ženama, ali i da istraže različite dijelove njihovih biografija. Autorica ovih didaktičkih dodataka je također Lamija Begagić.

Inicijalna ideja o dječijem izdanju knjige #ŽeneBiH došla je od SOC-a. “Nadamo se da ćemo u ovom digitalnom dobu vratiti djeci opciju čitanja i to zanimljivih priča, zasnovanih na istini o značajnim ženama iz naše historije, na njima prijemčiv način”, rekla je Emina Bošnjak, izvršna direktorica Sarajevskog otvorenog centra u saopštenju.

“Jedan od ciljeva inicijative #ŽeneBiH uvijek je bio da inspirira nove ideje i nove forme priznavanja doprinosa žena u našem društvu. Ovo izdanje za djecu odgovara na potrebu da najmlađe generacije počnu razvijati svoje znanje o značajnim bh. ženama od malih nogu. S obzirom na ograničenu literaturu u ovoj oblasti, nadamo se da će izdanje #ŽeneBiH za djecu ispuniti tu potrebu i djeci - kako djevojčicama, tako i dječacima - pružiti mogućnost da saznaju više o ženama koje će možda jednog dana postati njihovi uzori”, rekla je Amila Hrustić Batovanja ispred inicijative #ŽeneBiH.

Lamija Begagić, urednica knjige, o procesu kreiranja knjige kazala je da je prvi korak bila selekcija žena o kojima će se pisati, a da su naglasak stavili na različitost biografija, zanimanja i perioda iz kojih žene dolaze.

“Važan dio procesa je bio prilagođavanje priča djeci, a sve priče ujedinjuju zadaci, zbog čega knjiga ima i didaktički karakter. Sve priče su na neki način povezane, i ne moraju se čitati hronološki, što odgovara dječijoj pažnji’’, rekla je Begagić.

“Nije bilo teško ilustruirati ovu knjigu. Priče su jako dobro prilagođene, a životi žena iz priča su fascinantni, uz mnogo detalja koji se mogu iskoristiti pri ilustriranju’’, istakla je Nataša Konjević, koja je ilustrirala knjigu #ŽeneBiH’ za djecu.

Izdanje knjige podržala je Švedska, navodi SOC u saopštenju, a Birgitta Jansson, zamjenica šefa Odjela za razvojnu saradnju Ambasade Švedske u Sarajevu, kazala je knjiga #ŽeneBiH za djecu briljantna zbirka priča inspirisanih biografijama važnih bh. žena. Dodala je da se nadaju da će knjiga biti odličan alat za nastavnike koji će doprinijeti inspirativnoj i zabavnoj vježbi za dječake i djevojčice.

“Mi odrasli imamo odgovornost da budemo dobri uzori i da rušimo patrijarhalne norme. Imamo odgovornost da izgradimo rodno ravnopravno društvo. I to je ono čemu mi večeras ovdje doprinosimo’’, kazala je Jansson.

Prvo izdanje knjige #ŽeneBiH za djecu neće biti moguće kupiti, navedeno je iz SOC-a. Dodaje se da će knjiga u ograničenom tiražu biti podijeljena kroz različite distribucijske kanale, te će primjerci također biti upućeni i ka domovima za djecu bez roditeljskog staranja. Ističe se da će u narednom periodu SOC i #ŽeneBiH obavijestiti o dodatnom tiražu knjige i njenoj dostupnosti.

Ostavite komentar