Večeras otvorenje festivala Kvirhana u SARTR-u

Ulaz na sve sadržaje festivala je besplatan.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Sarajevski otvoreni centar
Podijeli ovaj članak: 

Četvrto izdanje festivala LGBTIQ+ umjetnosti i aktivizma Kvirhana bit će otvoreno večeras u 19:30 sati u SARTR-u predstavom “Naš sin” Patrika Lazića, u produkciji Hartefakt fonda iz Srbije.

Festival Kvirhana ove godine fokus stavlja na slobodu, saopštili su organizatori festivala iz Sarajevskog otvorenog centra, pod sloganom Bujrum slobode.

“Slogan ‘Bujrum slobode!’ smještamo u današnji kontekst odgovornosti koju sloboda nosi, istodobno propitujući puteve koji vode do nje. Sloboda se osvaja i njeguje, a kroz umjetničke i aktivističke događaje Kvirhane ćemo promišljati i uživati slobodu u različitim formatima, zato pridružite nam se jer imamo šta ponuditi i ove godine”, kazali su organizatori.

Dnevni program drugog dana festivala počinje od 14 sati u Centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo, a rezervisan je za druženje i upoznavanje kroz Mingling session, nakon čega će se održati projekcije dva domaća kratkometražna filma: “Jan” autora Kenana Musića i Mirze Čustovića i “Sutra ćemo kupiti ribice” autorice Sare Ristić.

Nakon projekcije filmova, održat će se razgovor o kvir (LGBTI+) vizuelnom stvaralaštvu u kojem će učestvovati autori i autorice filmova, glavni glumac iz filma Jan, Maksim Jovanović, kao i fotografkinja Monika Andrić. Njena izložba fotografija “Razlike od kojih smo satkani - uvid u LGBTIQ+ živote” otvorit će se na istoj lokaciji u 19 sati. 

Muzički program drugog dana festivala održat će se u Kinu Bosna, a otvorit će ga drag show četiri drag umjetnice iz BiH. Nakon toga nastupit će sarajevski duo Bluzze, a onda i Marko Bošnjak. Koncert će održati i hrvatska muzičarka i voditeljica Ida Prester i pop bend Lollobrigida, a noć će zatvoriti electro duo iz Hrvatske Cura i Dečko.

U subotu, posljednji dan festivala, na istoj lokaciji Centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo, održat će se radionica kvir FANZINE: Zajedničko pisanje manifesta za prvo izdanje kvir fanzina.

Ostatak dnevnog programa fokusiran je na Queer Talks, razgovore o različitim temama važnim za feminizam i LGBTIQ aktivizam i umjetnost.

Festival će zatvoriti muzički program sa početkom od 21:30 sati u Kinu Bosna nastupom alternativnog/post rock indie sastava iz Splita Fostera. Nakon toga će nastupiti Oli pop (Olivera Popović) kantautorka alternativne pop muzike iz Srbije, a onda i trap-rap muzičarka iz BiH Macha Ravel, kao i Svemirko i DJ Sonja Sajzor.

Ostavite komentar