Zločin iz mržnje uskoro u Krivičnom zakonu FBiH?

Parlament FBiH usvojio je prijedlog proširenja definicije zločina iz mržnje u Krivičnom zakonu FBiH. Prijedlog je uputila Koalicija za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje.
Piše: 
diskriminacija.ba, foto:glutendude.com
Podijeli ovaj članak: 
 
Prije tri dana, 23.07.2013. je usvojio tekst Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Federacije BiH. Zakon je upućen na daljnju proceduru u Dom naroda ovog parlamenta.  Ukoliko prođe u Domu naroda, Krivični zakon FBiH će imati zločin iz mržnje kao zasebno krivično djelo. 
 
Prijedlog izmjene Zakona je klubovima parlamentarnih stranaka uputila Koalicija za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje. ''Klub poslanika SDP-a, čiji zastupnici su kontaktirali s predstavnicima/ama Koalicije, prepoznali su potrebu za što adekvatnijom regulacijom zločina iz mržnje, i u svoj Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona FBiH uvrstili sugestije Koalicije da se predložena definicija proširi tako da se obuhvati što veći broj potencijalnih zločina iz mržnje. Ovo je odličan primjer saradnje predstavnika vlasti s predstavnicima civilnog društva'', navodi se u saopštenju Koalicije. 
 
Ovim izmjenama, zločin iz mržnje se definiše kao svako krivično djelo kod koga je pretežna ili isključiva  pobuda za izvršenje bila mržnja, odnosno netrpeljivost ili predrasuda prema oštećenom licu  koja je zasnovana na njegovom stvarnom ili pretpostavljenom ličnom svojstvu, odnosno ličnom svojstvu lica sa kojim se oštećeni dovodi u vezu, kao što  je nacionalna, vjerska ili etnička pripadnost, boja kože, spol, seksualna orijentacija, invaliditet, zdravstveno stanje, rodni identitet, ili neko drugo lično svojstvo. 
 
Zakonom je također predloženo i da se propiše da će ako je krivično djelo učinjeno iz mržnje sud tu okolnost uzimati kao otežavajuću okolnost, ukoliko motivisanost mržnjom nije već ovim Zakonom propisana kao obilježje kvalifikovanog oblika krivičnog djela. 
 
Koalicija i njene članice će nastaviti svoj rad na zagovaranju za adekvatno regulisanje i procesuiranje slučajeva zločina iz mržnje, kao i rad na podizanju svijesti javnosti o štetnosti govora mržnje i neophodnosti njegove krivične regulacije.
 
Ostavite komentar