Budi muško - suzdrži se od nasilja!

U Mediacentru Sarajevo održana je javna debata, na kojoj su se propitivale rodne uloge i norme iz jednog drugačijeg ugla - šta znači biti ''pravi muškarac''?
Piše: 
diskriminacija.ba, foto: diskriminacija.ba
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 

U okviru završnog događaja kampanje UN agencija u BiH “Muškarci udruženi protiv nasilja nad ženama” sinoć je u Mediacentru Sarajevo prikazan film “Novo lice muškosti - uklanjanje stereoptipa i usvajanje novih normi”. Protagonisti filma govore o očekivanjima, principima koje je pred njih postavilo društvo - šta znači biti muškarac, te kako se ova očekivanja i stereotipi o maskulinitetu mogu mijenjati.

 
 
 
 
Događaj je otvorila Amna Muharemović, šefica projektnog ureda UN Women. Učesnici/e diskusije bili su Damir Zeković, tim lider Budi muško kluba koji vodi Asocijacija XY iz Sarajeva, Borka Rudić, generalna tajnica Udruženja BH novinari i jedna od protagonistica u filmu, Saša Gavrić, aktivista Sarajevskog otvorenog centra i Nermina Vehabović Rudež, psihologinja i takođe jedna od protagonistica u filmu.
 
 
Amna Muharemović, UN Women
 
 
“Biti muškarac u našem društvu je vrlo teška uloga. Čini mi se da su muškarci u konfuziji između onoga što je naslijedstvo, što dobijaju kroz odgoj i kroz socijalizaciju - da su nosioci porodice, da su oni koji sav teret nose na sebi. Sa druge strane, žene su danas također te koje rade, zarađuju, bore se za svoju porodicu. Smatram da je upravo ta konfuzija razlog pojave nasilja”, kaže Nermina Vehabovič Rudež, psihologinja i jedna od učesnika debate koja je uslijedila nakon projekcije.
 
 
 
 Nermina Vehabović Rudež
 
 
Učesnici/e diskusije su također ukazali na značaj medija i obrazovnog sistema na koje se mora utjecati kako bi se rodne norme i vrednosti koje određuju ‘pravu ženu’ i ‘pravog muškarca’, izazivale i preispitivale. 
 
Više informacija o kampanji “Muškarci udruženi protiv nasilja nad ženama” možete pogledati na http://www.16dana.ba. 
 
 
 
 
Ostavite komentar