Danes sam tu, jutri sem tam

U ponedeljak 8. aprila održaće se promocija prve Antologije romske poezije , koja predstavlja radove najznačajnijih romskih pjesnikinja i pjesnika 21-og vijeka na prostorima bivše Jugoslavije.
Piše: 
Selma Repeša, video: Selma Repeša, Vedrana Šmitran
Podijeli ovaj članak: 

Prvu zbirku poezije na romskom jeziku u bivšoj Jugoslaviji  -  Rom rodel than talav kham (''Rom traži mjesto pod suncem'') objavio je Rajko Đurić, 1969. godine. Više od 40 godina čekali smo na novu knjigu - Sarajevske sveske predstavljaju Antologiju romske poezije, u kojoj se nalaze radovi najpoznatijih romskih pjesnika i pjesnikinja današnjice - Rajko Brajdić Šajnović, Jože Livijen, Mladenka Šarkenzi, Kasum Cana, Hedina Tahirović Sijerčić i mnogi drugi.

 
Urednik antologije je Dragoljub Acković, poznati publicista, novinar, i aktivista za prava Roma.  Pjesme koje su objavljene u antologiji opisuju tugu, bol, čežnju, osjećaj nepravde i nepripadanja. Ukratko, opisuju realnost u kojoj žive naši sugrađani i sugrađanke, Romi i Romkinje.  Antologija romske poezije objavljena je u ediciji Sarajevskih sveski (Ne)Vidljivi, koja predstavlja književno stvaralaštvo pripadnika/ca nacionalnih manjina u Jugoistočnoj Evropi. 
 
 
Promocija Antologije romske poezije desiće se 8. aprila 2013. godine, u galeriji Java, ulica Titova 21. Promocija počinje u 18 h. Učestvuju: Hedina Tahirovic-Sijerčić, pjesnikinja, prevoditeljica i koordinatorica za pitanje Roma u BiH,  Bosse Hedberg, ambasador Švedske u BiH, Peter Sorensen, specijalni predstavnik i šef EU delegacije u BiH,  Fletcher Burton, šef misije OSCE-a u Bi, kao i redakcija Sarajevskih sveski. 
 

Ostavite komentar