Romi/Romkinje

Poziv za nevladine organizacije i neformalne grupe koje realizuju projekte posvećene mladim Romima i Romkinjama.

Nakon pisanja medija, spriječeno rušenje baraka u romskom selu Banlozi kod Zenice.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana djevojčica, 11. oktobra, u Travniku je održana predstava "Ruža" koja ukazuje na problem ranih brakova u jednoj romskoj porodici.

LGBTI zajednica nije izolovan i homogen dio društva – čine je i stariji, i siromašni članovi/ce, sa različitim nacionalnim pripadnostima, političkim uvjerenjima, kao i vjerskim. Tu su i osobe s invaliditetom, beskućnici/e i Romi/kinje.

Romi iz zeničkog naselja Banlozi godinama žive s neriješenim stambenim pitanjem - u neadekvatnim, i po zdravlje opasnim uslovima.

Murisa Halilović je mlada Romkinja, aktivistkinja, koja vjeruje da je obrazovanje ključ za izlazak iz kruga diskriminacije i siromaštva u kojem se nalazi romska zajednica u BiH.

"Me postojisarav – Postojim – I exist" – naziv je prve samostalne izložbe koju će Selma Selman, mlada bh. umjetnica imati u New Yorku, u galeriji Dreamland.

Otkako je papa Franjo proglasio početak Svete godine milosrđa, gradske službe u Rimu užurbano se spremaju za doček velikog broja vjernika i vjernica. To podrazumijeva i prisilna iseljavanja romskih porodica iz dijelova grada oko Vatikana.

Želimo da državi budemo ravnopravni partneri, a ne da se javnost bombarduje fotografijama koje afirmišu stereotipe o Romima sa deponija, poluobučenim ženama i decom. Jesmo ugroženi ekonomskim stanjem, ali nam nije potrebno ovakvo predstavljanje.

Slučaj nasilja koje je prošle godine izvršila jedinica interventne policije u Bijeljini nad porodicom Suljić, još uvijek čeka na zvaničan odgovor iz Okružnog tužilaštva. 

Dalibor Tanić, foto:pravosudje.ba

Pages