Romski jezik uveden kao predmet u osnovne škole u Tuzlanskom kantonu

Historijski događaj za sve Rome i Romkinje iz TK, ali i cijele BiH.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Foto: Facebook/Udruženje Roma “Euro Rom” Tuzla
Podijeli ovaj članak: 

Romski jezik sa elementima nacionalne kulture zvanično je uveden kao predmet u osnovne škole na području Tuzlanskog kantona (TK), navedeno je u jučerašnjem saopštenju koje je objavilo Udruženje Roma “Euro Rom” iz Tuzle.

“S ponosom možemo istaći da se naš trud i zalaganje konačno isplatio, te dugogodišnje lobiranje i zagovaranje je napokon urodilo plodom, da se predmet romski jezik sa elementima nacionalne kulture uvede u osnovne škole na području TK”, piše u saopštenju.

Budući da je ovaj predmet kao takav u osnovne škole uveden po prvi put na teritoriji Bosne i Hercegovine (BiH), iz Udruženja Roma “Euro Rom” ističu kako je riječ o historijskom događaju za sve Rome i Romkinje iz TK, i cijele BiH.

Ovakva odluka rezultat je niza aktivnosti radne grupe koju su, osim pomenutog udruženja, činili predstavnici Ministarstva obrazovanja i nauke TK, OSCE-a u BiH, Udruženja žena Romkinja “Bolja Budućnost” Tuzla i drugih članova, stručnjaka iz oblasti romologije. Osim toga, navodi se da je sačinjen prijedlog Nastavnog plana i programa za predmet romski jezik sa elementima nacionalne kulture koji će se koristiti u osnovnim školama na području TK.

Prilikom izučavanja ovog predmeta u školama će se, kako je istaknuto, koristiti literatura koju su Udruženje „Kulturni Centar Roma“ i Udruženje Roma „Euro Rom“ iz Tuzle pripremali u saradnji sa profesoricama Hedinom Tahirović Sijerčić, Marijom Aleksandrović i Medinom Vantić Tanjić.

Osim pomenutih udruženja, na izradi udžbenika koji će se koristiti tokom izučavanja romskog jezika učestvovali su i Grad Tuzla, Ministarstvo za kulturu, sport i mlade TK, te Fondacija Tuzlanske zajednice.

Trenutno je izdat udžbenik „Angluno rromano lil – Romska početnica”, autorice Hedine Tahirović Sijerčić, a u završnoj fazi izrade su još dva udžbenika: “Romske bajke“, autorice Marije Aleksandrović, i “Romska tradicija, historija, kultura i običaji Roma/kinja na području Grada Tuzla”, autorice Medine Vantić Tanjić.

Predstavljanje sva tri udžbenika najavljeno je za 3. novembar ove godine u Tuzli, na manifestaciji koju će Udruženje „Kulturni Centar Roma“ i Udruženje Roma „Euro Rom“ organizovati povodom Svjetskog dana romskog jezika koji se obilježava 5. novembra.

Ostavite komentar