Međunarodni dan Roma: Zaštita prava Roma i putnika mora postati prioritet zemalja članica Vijeća Evrope

Sveprisutna diskriminacija i ukorijenjene predrasude prema Romima i putnicima u današnjoj Evropi rezultat su vjekovnog nasilja, stigmatizacije i nejednakosti.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Wikipedia
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 

Povodom Međunarodnog dana Roma koji se obilježava 8. aprila, iz Vijeća Evrope je saopšteno da zaštita ljudskih prava Roma i putnika mora postati glavni prioritet u našim državama članicama.

„Diskriminacija koju doživljavaju Romi i putnici u Evropi i razmjeri kršenja ljudskih prava s kojima se suočavaju su šokantni i pozivaju na odlučnu akciju“, poručio je komesar Vijeća Evrope za ljudska prava Michael O'Flaherty.

Iz Vijeća Evrope su podsjetili da u Evropi živi između 10 i 12 miliona Roma i putnika i da se mnogi od njih suočavaju sa diskriminacijom u svim oblastima života, od segregacije i isključenosti u stanovanju i obrazovanju do višestrukih prepreka u pristupu poslu, zdravstvenoj zaštiti i dobrima i uslugama, što dovodi do njihove marginalizacije i siromaštva.

“Romi i dalje pate od raširenog anticiganizma. Ovaj specifični rasizam ima nekoliko oblika, od svakodnevnog antiromskog diskursa običnih građana, političara i medija do onih najgnusnijih kao što su zločini iz mržnje protiv Roma”, naveli su.

Sveprisutna diskriminacija i ukorijenjene predrasude prema Romima i putnicima u današnjoj Evropi su, kako ističu, rezultat viševjekovnog nasilja, stigmatizacije i nejednakosti, od vremena ropstva do romskog holokausta i pogroma, prisilne sterilizacije Romkinja, odvođenja djece, prisilnih deložacija, i kriznih situacija poput pandemije koronavirusa ili ratova. Navode da je tokom pandemije koronavirusa došlo do povećanja govora mržnje prema Romima u Evropi i da su Romi tokom rata u Ukrajini bili disriminisani kada su pokušavali pristupiti skloništima i drugim oblicima pomoći.

“Političari bi trebali usvojiti politiku nulte tolerancije u govoru mržnje prema Romima. Svugdje, Romi i putnici, bi trebali imati pun pristup pravdi u praksi kako bi ispravili kršenja ljudskih prava s kojima su se suočili. Ovo uključuje punu implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava u vezi sa Romima i putnicima”, naveli su.

Iz Vijeća Evrope navode da je ključno podsticati osnaživanje i učešće Roma i putnika, uključujući mlade ljude i žene, odnosno potrebno je raditi sa Romima, a ne “za” njih.

Osim toga, navodi se da bi se države članice Vijeća Evrope trebale pozabaviti stalnim nedostatkom podataka o položaju Roma u prostoru Vijeća Evrope jer, kako se dodaje, to onemogućuje mjerenje punog opsega kršenja ljudskih prava sa kojim se suočavaju.

Ostaje još mnogo toga da se uradi kako bi se postigla veća ravnopravnost i uključivanje Roma i putnika u evropska društva, a komesar O'Flaherty ističe da iako postoji nada za napredak, takođe nema vremena za gubljenje.

“Stajat ću uz Rome i putnike i iskoristiti svoj mandat u potpunosti kako bih ih podržao da vrate i uživaju ljudska prava”, rekao je O'Flaherty.

Izvor: Council of Europe

Ostavite komentar