Umjetnici Selmi Selman uručeno specijalno priznanje Grada Bihaća

Selman se kroz svoj umjetnički rad bori protiv predrasuda i promoviše prava romske populacije.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Selma Selman/privatna arhiva
Podijeli ovaj članak: 

Bišćanka i bh. umjetnica Selma Selman, poznata po svom angažmanu na globalnoj umjetničkoj sceni i aktivizmu u promociji prava romske populacije, dobila je nagradu povodom 764. rođendana Grada Bihaća, piše Newipe.

Gradonačelnik Bihaća uručio joj je specijalno priznanje u znak poštovanja i podrške njenom radu, a budući da nije bila u mogućnosti lično prisustvovati svečanoj sjednici gradskog vijeća, Selma je u srijedu ove sedmice dočekana u Gradskoj upravi grada Bihaća.

Zahvaljujući svom istaknutom statusu kao jedna od najperspektivnijih mladih umjetnika globalno, Selma je postala istinski ambasador grada Bihaća širom svijeta. Njen umjetnički rad služi i kao sredstvo za skretanje pažnje na položaj romske populacije, posebno u Bihaću. Putem svoje fondacije “Mrš u školu”, Selma radi na osiguranju osnovnih i bolji uslova za obrazovanje romske populacije u Mjesnoj zajednici Ružica.

Gradonačelnik Bihaća, Elvedin Sedić je, kako piše Newipe, istakao potrebu za aktivnijim učešćem Selme u kulturnom životu grada Bihaća, kao i potrebi da se u narednom periodu jedan od njenih umjetničkih performansa desi i u Bihaću.

Izvor: Newipe

Ostavite komentar