Danska: Stop sterilizaciji transrodnih osoba

Danski Parlament ukinuo je zakon koji je od osoba koje mijenjaju spol zahtijevao da budu sterilizirane, što je ranije bio uvjet kako bi promjena roda bila legalna.
Piše: 
libela.org
Podijeli ovaj članak: 

Počevši od 1. rujna, svi punoljetni Danci i Dankinje, koji to budu htjeli, moći će aplicirati za zakonsku promjenu roda. Da bi ostvarili to pravo, dovoljno je dati izjavu da pripadaju suprotnom spolu, nakon čega su dužni narednih šest mjeseci razmišljati o svojoj odluci.

Osobe koje budu htjele promijeniti svoj rod na osobnoj iskaznici više neće morati prije toga obaviti operaciju promjene spola.

"Ukinuli smo obaveznu sterilizaciju transrodnih osoba, a koja je do sad bila uvjet za dobivanje novog osobnog identifikacijskog broja kao dio zakonske promjene spola", izjavila je Margrethe Vestager, ministrica gospodarstva i unutarnjih poslova.

"Ovom odlukom život transrodnih osoba postaje znatno lakši i dostojanstveniji kada se nađu u situaciji gdje ih se traži da pokažu svoju osobnu iskaznicu", dodala je Vestager.

Danska vlada izjavila je kako je ovaj njihov potez samo jedan u nizu međunarodnog trenda da se "olakšaju uvjeti za zakonsku promjenu spola".

Naime, sličan zakon ukinut je prošle godine u Švedskoj, nakon čega su transseksualne osobe koje su bile prisiljene obaviti sterilizaciju podnijele vladi zahtjev za odštetom.

Osobni identifikacijski broj koristi se za identifikaciju svih stanovnika Danske u Registru građana i koristi se za sve, od isplate plaće do izdavanja putovnice.

Amnesty International upozorio je u veljači da se u mnogim europskim zemljama rod može zakonski promijeniti jedino ako je osobi dijagnosticiran psihički poremećaj, ako je otpočela hormonsku terapiju, ako je sterilizirana te ako dokaže da nije u romantičnoj vezi.

Tim zahtjevima krše se prava transrodnih osoba, procjenjuje se da ih u Europi ima oko 1.5 milijuna, poručili su iz organizacije.

Ostavite komentar