Diskriminacija i ja: Balerina

Draga je uspjela da se izbori za svoje mjesto na pozornici u sredini prepunoj predrasuda, stereotipa i odbacivanja prema romskim sugrađanima i sugrađankama. Njena priča je jedna od mnogih koje su iz tih razloga skoro uvijek nevidljive.
Piše: 
diskriminacija.ba
Podijeli ovaj članak: 

Možda bi ova priča bila kao i svaka druga, da nije riječ o mladoj Romkinji koja je odrasla u SOS Dječijem selu u Sarajevu. Draga je uspjela da se izbori za svoje mjesto na pozornici, u sredini u kojoj je “normalno“ da “ciganska djeca” budu bosa, prljava, nevaspitana, gladna, da ne idu u školu i da budu na ulici. Dragina priča je jedna od mnogih koje su ostale nevidljive u poplavi stereotipa, predrasuda i odbacivanja koje naša sredina ispoljava prema svojim romskim sugrađanima i sugrađankama.

 
Ovo je prva u nizu digitalnih priča o ličnim iskustvima osoba koje se razlikuju od većine, njihovim željama, potrebama, iskustvima sa diskriminacijom i odbacivanjem. Sve priče su napisali/e sami/e učesnici/e, glasovi su autentični, sami/e su odabrali/e fotografije i ostale vizuelne materijale, kao i muziku. Ovo su, u pravom smislu te riječi, njihove lične, digitalizirane ispovijesti. 
 
 
Ostavite komentar