Diskriminacija se ne dešava samo konsitutivnim ženama

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, Fondacija Cure organizovala je uličnu akciju pod nazivom "Dajem svoj glas protiv nasilja". Akciji se pridružila i Incijativa mladih za ljudska prava Bosne i Hercegovine.
Piše: 
diskriminacija.ba
Podijeli ovaj članak: 
Cilj ulične akcije jeste da se skrene pažnja na činjenicu da ženska prava jesu ljudska prava i da se kršenjem ženskih prava, krše ljudska prava. Tokom akcije aktivistkinje Fondacije donijele su transparente sa porukama nulte tolerancije prema nasilju nad ženama. Transparente su takođe nosili i zainteresovani građani i građanke koji su svratili ispred sarajevske Katedrale kako bi podržali akciju. 
 
"Mislim da nema dovoljno akcija da je i ovo što ovdje imamo danas zaista sporadično. Jer i mi kao i društvo u cjelini izlazimo na cestu samo onda kada su ti neki veliki međunarodni dani poput Dana ljudskih prava. Smatram da bismo svaki dan trebali da budemo na cesti, i to ne samo u Sarajevu, nego u svim dijelovima BiH, u manjim mjestima, seoskim zajednicama, manjim i većim gradovima, " istakla je Selma Hadžihalilović iz Fondacije Cure, uz objašnjenje da nisu ženske organizacije jedine koje trebaju izlaziti na ulicu, nego da to trebaju biti svi oni koji prepoznaju nasilje i diskriminaciju u društvu. "Diskriminacija se ne dešava samo ženama, konstitutivnim ženama. Šta je sa onim ženama koje doživljavaju dvostruku diskriminaciju, gdje su oni koji govore da rade u njihovo ime? Gdje je tu i naša podrška takvim ženama? Mislim da zaista trebamo svaki dan izlaziti sve do onog momenta kada budemo mogli reći, nema diskriminacije, zakon se u potpunosti provodi," zaključila je Hadžihalilovićeva.
 
 
Aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava Bosne i Hercegovine su povodom Dana ljudskih prava organizovali akcije u Sarajevu i Mostaru gdje su postavili "stubove prava", odosno kako ističe Aldijana Okerić, jedna od aktivistica: "Danas smo postavili stubove prava kako bismo upoznali građane BiH koja se to njihova prava krše a naši aktivisti dijele naputke za besplatnu pravnu pomoć". Akcija je organizovana uz pomoć mladih iz osam gradova BiH, a pored Mostara i Sarajeva, aktivisti će obilježiti Dan ljudskih prava i u Prijedoru.
 
"Mi ispred Inicijative smo istakli pet zahtjeva, odnosno pet ključnih problema za koje smatramo da se suočavaju sve zajednice cijele BiH. Ono što smo mi ovdje akcentirali jeste segregacija u obrazovanju. Ovdje smo se referirali na presudu Vrhovnog suda Federacije BiH. To je prva presuda koja je donesena ove godine gdje je potvrđena diskriminacija u osnovnim školama u Čapljini i Stocu. Ovim putem apeliramo nadležna ministarstva da se prihvate posla i da konačno krenu da rade na rješavanju ovih problema. Sinoć smo bili slobodni da ostavimo poruku i za Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice da rade svoj posao jer smatramo da sva ta ministarstva koja jesu na budžetu, koja dobijaju platu od poreznih obveznika, odnosno građana i građanki Bosne i Hercegovine da trebaju da počnu raditi svoj posao u narednoj godini. Nadamo se da će poslušati ako ne mi smo spremni da i dalje raidmo ove gerila akcije i da izražavamo svoje nezadovoljstvo," navela je Aldijana Okerić. 
 
 
 
 
Ostavite komentar