Mapirajte nasilje na internetu

Kada je izvesni ''šeik od Alipašinog'' postavio klip na YouTube-u koji prikazuje kako maltretira svoju djevojku, postalo je jasno da je nasilje odavno u cyber svijetu.
Piše: 
diskriminacija.ba; foto: https://ba.takebackthetech.net/mapit/main
Podijeli ovaj članak: 
O tome šta znači cyber nasilje, kako se zaštiti i kako reagovati kada se nađete u takvoj situaciji, razgovarali smo sa Valentinom Pelizzer, aktivisticom organizacije OneWorld SEE koja od 2012. godine vodi projekat mapiranja cyber nasilja. 
 
''Čitava akcija, pod imenom Take Back the Tech vodi se širom svijeta, i Bosna je jedan od osam zemalja koje su uključene u akciju. Svie koristimo internet, svie smo na društvenim mrežama, i ono što se gotovo odmah primjeti jeste jedna nevjerovatna količina nasilja, kao i prezentacija ''ženskog'' na vrlo konzervativan, vrlo omalovažavajući način'', objašnjava Pelizzer. 
 
Strah od prijavljivanja ove vrste nasilja je jedan od najvećih problema sa kojim se suočavaju. ''Nikada nije jednostavno pričati o nasilju koje trpiš, i to je nešto na čemu moramo raditi sa ženama i djevojkama. Također, nemamo još uvijek dovoljno znanja o tome šta sve podrazumijeva ''cyber nasilje'' – ukoliko vam partner ili partnerica kontrolišu mobitel, kreditnu karticu, ili imaju pristup vašim nalozima i mejlu, to se vrlo lako može zloupotrebiti i možete se naći u situaciji nasilja. Tu je i taj osjećaj sramote, kako ste uopšte  mogli da dozvolite da vam se tako nešto desi. Trenutno je aktuelan slučaj iz Mostara, gdje je grupa djevojaka napravila FB stranicu koju koriste da bi na vrlo nasilan, vrlo seksistički način predstavile djevojke iz Mostara koje su se udale za Turke. Skidaju njihove fotografije, postavljaju na stranicu, a komentari ispod su ravni linču. To su stvari koje pratimo i dodajemo na mapu, i na koje ćemo reagovati zajedno sa institucijama i nevladinim organizacijama'', objašnjava Pelizzer. 
 
Sama mapa se jednostavno koristi, i trenutno se uz pomoć nje radi na dokumentaciji svih slučajeva cyber nasilja u BiH. Ima nekoliko kategorija, pomoću kojih se dobija slika o tome ko je počinitelj/ca nasilja, gdje se dogodio slučaj, na koji način. ''Prije nego što se slučaj postavi na mapu, mi prođemo kroz prijavu, jer nam je bitno da osobe koje prijavljuju slučajeve budu u potpunosti upoznate sa procesom. Prijavljivanje je anonimno'', navodi Valentina. 
 
Pored dokumentovanja slučajeva, radi se i na edukaciji djevojaka koje poznaju nove tehnologije o osnovnim tačkama spajanja i preplitanja feminističkog aktivizma i feminističkih teorija sa novim tehnologijama. ''One će biti te koje će svoje znanje i vještine prenositi drugima'', kaže Pelizzer. Također, predstoji rad sa nevladinim organizacijama koje rade na problemu nasilja nad ženama i njihovom upoznavanju sa ovim aspektom nasilja.
 
''Rad sa institucijama, posebno policijom, je važan. Bitno nam je da vidimo koji su njihovi kapaciteti i znanje da se uopšte nose sa ovim problemom, i da vidimo koji mehanizmi sada postoje za reagovanje na cyber nasilje. Moramo shvatiti je da zakonodavstvo ovdje drugačije, jer internet je globalni fenomen, on ne poznaje granice i samim tim se i pitanje odgovornosti za počinjeno nasilje drugačije postavlja. Radićemo okrugle stolove na kojima ćemo okupiti i nevladin sektor, i institucije i veće portale u BiH koji se mogu uključiti u riješavanje ovog pitanja,'' navodi Valentina. 
 
Za kraj, nekoliko korisnih savjeta kako se zaštiti na internetu: naučite o novim tehnologijama što više možete; ne dajte svoje lozinke nikome, bez obzira koliko bilie bliskie sa tom osobom; ukoliko koristite računar u internet kafeu, ne ostavljajte svoje dokumente na tim računarima, niti otvorene naloge na društvenim mrežama; ukoliko vam neko prijeti ili postavlja nasilne komentare na vašim profilima, skupljajte dokaze – pravite ''screen shots'' i mapirajte slučaj na https://ba.takebackthetech.net/mapit/main
Ostavite komentar