Izvještaji o poštovanju ljudskih prava u BiH: stanje pogoršano

„Stanje se posebno pogoršalo u slobodi izražavanja, mirnog okupljanja, udruživanja i u položaju zaštitnika. Stiče se dojam da je manji interes međunarodne zajednice doprinio tome da su se vlastodršci ohrabrili, i da češće i žešće krše ljudska prava.“
Piše: 
diskriminacija.ba
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 

Povodom odlaska na pripremnu sjednicu za Univerzalni periodični pregled u Ženevi, 09. oktobra, organizacija My Right - Empowers People with Disabilities održala je, u Mediacentru Sarajevo, konferenciju za medije.

"Pripremna sjednica je prilika za sve nevladine organizacije da svoje izvještaje o stanju ljudskih prava u Bosni i Hercegovini, predstave diplomatskim misijama," istakla je Nataša Maros, koordinatorica projekta u My Rights.
Univerzalni periodnični pregled je instrument ljudskih prava i obavezan je za sve zemlje članice Ujedinjenih nacija. Svaka zemlja u periodu četiri i po godine mora da podnese izvještaj o stanju ljudskih prava Vijeću za ljudska prava.  Ocjenu stanja ljudskih prava, kao i preporuke za poboljšanje u zemlji koja se pregleda dalje daju ostale članice UN-a, zatim nezavisni eksperti, specijalni izvjestitelji ali i civilni sektor. 
 
Konferenciji za medije prisustvovale su četiri organizacije koje su poslale svoje izvještaje o stanju ljudskih prava: My Right organizacija koja se bavi pravima osoba sa invaliditetom ispred koje je govorio Fikret Zuko, Trial organizacija, Asocijacije demokratskih inicijativa koja je zajedno sa Mrežom pravde napravila izvještaj, kao i Neformalna koalicija organizacija za izvještavanje za univerzalni periodični pregled ispred koje je govorio Srđan Dizdarević.  Učesnici se slažu kako je ovaj mehanizam najbolje što postoji u cilju praćenja i unaprijeđenja ljudskih prava, jer pore činjenice da 193 zemlje, članice UN-a učestvuju u sjednici, takođe je data prilika i organizacijama da naprave izvještaje u sjeni u ime građana i da na taj način kažu kakvo je realno stanje po pitanju ljudskih prava u BiH.
 
"Ova zemlja ima sklonost i spremnost da usvoji i ratifikujue medunarodne konferencije i to je to, tačka. Nakon toga nema ni harmonizacije domaćih zakona ni usvajana podzakonskih akata, u krajnoj liniji nema političke moći da se poštuju prava pojedinca. U ovom međuperiodu, četiri i po godine, mi smo konstatovali da je ratifikovano nekoliko konvencija međutim na drugim poljima ništa nije urađeno", naveo je Dizdarević, uz napomenu da je stanje ljudskih prava pogoršano u odnosu na period od prije četiri godine: "Pogoršalo se u slobodi izražavanja, slobodi mirnog okupljanja, slobodi udruživanja i u položaju zaštitinika ljudskih prava. Ima se dojam da je manji interes medunarodne zajednice za stanje ljudskih prava, doprinjeo tome da su se ohrabrili vlastodršci u ovoj zemlji i da češce i žešce krše ljudska prava".
 
 
 
 
 
 
Ostavite komentar