Prekinuti začarani krug: novo lice muškosti

Najavljujemo premijeru dokumentarnog filma Novo lice muškosti, koja će se održati u ponedeljak, 25.03. u 17.00, u Mediacentru Sarajevo.
Piše: 
diskriminacija.ba, foto:www.16dana.ba
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 

Rezultati različitih istraživanja sprovedenih među mladićima srednjoškolcima u BiH, pokazuju da 40% njih ne odobrava fizičko nasilje, ali tek 20% ne bi upotrebilo silu da odbrani svoju čast. Čak 7% njih je ošamarilo ženu. 69% mladih u BiH je bilo u nasilnoj vezi. Ove alarmantne statistike pokazuju da je problem nasilja nad ženama također i problem muškaraca, problem čitavog društva.  

 
 
Šta znači kada mladići kažu da 'brane svoju čast' upotrebom sile? Šta znači biti muškarac u našem društvu? 'Biti pravi muškarac' je često uloga koju moramo da igramo, niz pravila koja  nalažu da se ponašamo u skladu sa vrijednostima koje nam društvo nameće. No, dobra vijest je da se te vrijednosti i uloge mogu mijenjati.   
 
 
U okviru završnog događaja kampanje UN agencija u BiH „Muškarci udruženi protiv nasilja nad ženama'' prikazuje se dokumentarni film Novo lice muškosti – uklanjanje stereotipa i usvajanje novih normi. U filmu govore muškarci o očekivanjima koje je pred njih postavljalo društvo, pitanjima koje su postavljali sebi i drugima o tome šta znači biti muškarac, promjenama u prihvatanju stereotipa koje se mogu desiti kroz obrazovanje i učenje kroz pozitivne primjere. 
 
 
Film se prikazuje u Mediacentru Sarajevo u ponedeljak, 25.03. 2013. godine, sa početkom u 17.00. Nakon projekcije, slijedi diskusija u kojoj učestvuju: Damir Zeković, trener pri Asocijaciji XY;  Borka Rudić, novinarka i generalna tajnica Udruženja BH novinari; Saša Gavrić, direktor Sarajevskog otvorenog centra i član Lige pravih muškaraca; Nermina Vehabović Rudež, psihologinja. Moderator/ica: Slobodanka Boba Dekić, Mediacentar Sarajevo.
 
 
Kampanja „Muškarci udruženi protiv nasilja nad ženama''  pokrenuta je u novembru 2012. godine, sa ciljem da promovira ulogu zajednice i društvenu odgovornost kada je u pitanju prevencija nasilja, te povećanje fokusa na ovo pitanje da bi podstakao proces promjene postojećih stavova društva.  Jedna od aktivnosti kampanje je i osnivanje “Lige pravih muškaraca” koju čine muškаrci iz svijeta politike, novinаrstvа, muzike, filmа, sporta i drugih oblasti, a koji se bore protiv nаsiljа nаd ženаmа i djevojčicama.  Ban Ki-Moon, Generalni sekretar Ujedinjenih nacija je 2008. godine pokrenuo Mrežu lidera, kao dio nastojanja da se muškarci uključe u rješavanje problema nasilja nad ženama i zauzmu jasan stav prema njegovom sprečavanju, te da putem zagovaranja i politika djelovanja, budu pozitivan primjer mladim muškarcima i dječacima.
 
Ostavite komentar