Nermin Memić: Prvi bh. predstavnik u paraplivanju

Nermin je član Plivačkog kluba SPID i ne prestaje nizati uspjehe na međunarodnim takmičenjima. Plivanjem se počeo baviti iz zdravstvenih razloga, nakon saobraćajne nesreće koju je kao vozač kamiona doživio 2016. godine.
Foto: 
Facebook/SPID
Podijeli ovaj članak: 
Nermin Memić je rođen 1989. godine u Bratuncu. Spletom životnih okolnosti i rata koji se desio u Bosni i Hercegovini, sa tri godine napušta rodni grad i sa roditeljima odlazi u Tuzlu, a kasnije u Sarajevo gdje upisuje osnovnu školu. Kao dječak je često igrao fudbal sa svojim vršnjacima. Pored fudbala, trenirao je i odbojku. O plivanju, kao o sportu kojim bi se mogao aktivno baviti nikada nije razmišljao, sve do momenta kada se njegov život u potpunosti promijenio.
 
Nermin je radio kao vozač kamiona kada je u augustu 2016. godine doživio saobraćajnu nesreću nakon koje je izgubio ruku. ''Do nesreće je došlo kada sam u kamionu proletio u duboku provaliju gdje sam se prevrtao 200 metara. Od tog trenutka se ničega ne sjećam“, kaže Nermin. Da bi mu spasili život, ljekari su morali da mu amputiraju lijevu ruku. 
 
''Na svu sreću, jedina posljedica je ta ruka koju sam izgubio“, kaže Nermin.''Svi bili u šoku. Mislim da su ljudi koji me znaju teže prihvatili moj gubitak, nego i ja sam.“
 
Shvativši šta se dogodilo prihvatio je činjenicu da je postao osoba s invaliditetom. Nerminova najveća podrška su njegova porodica, kolege i prijatelji. Ističe i veliku podršku svog poslodavca kod kojeg je nakon nesreće nastavio raditi, samo na drugoj radnoj poziciji.
 
Kada je trebao raditi protezu za ruku, ljekari su mu savjetovali da se počne baviti plivanjem. Svidjela mu se ta ideja i odmah je stupio u kontakt sa trenerom Plivačkog kluba SPID, Amelom Kapom. ''To je momak koji je motorički veoma inteligentan, te osoba koja vrlo brzo usvaja nove vještine. Shodno tome, njegov napredak u paraplivanju je ogroman, čak i nevjerovatan“, kaže trener Kapo.
 
Za samo godinu aktivnog bavljenja paraplivanjem Nermin je ostvario vrhunske rezultate. On kaže kako još uvijek nije ni svjestan šta je sve uspio za tako kratak period bavljenja ovim sportom. 
 
''Od prvog treninga gdje nisam mogao preplivati 300 metara za sat vremena, pa do sada gdje otplivam dva kilometra za isto vrijeme. I pored svega toga, imam priliku da postanem jedan od najboljih u Evropi“, ističe Nermin.
 
Prvi je predstavnik Bosne i Hercegovine u paraplivanju, koji je učestvovao na Svjetskom takmičenju u Berlinu prošle godine. Do prve medalje dolazi slobodnim stilom na 50 metara i u Beogradu 2017. osvaja bronzu. Iste godine, na regionalnom takmičenju u Rijeci, osvaja i srebro u prsnom stilu na 50 metara, ali i bronzu u slobodom stilu na 100 metara. Na regionalnom prvenstvu u Zadru 2018. stiže do dvije srebrne medalje slobodnim i prsnim stilom, oba u utrci na 100 metara.
 
Trener  Kapo posebnu važnost pridaje takmičenju koje se održalo u decembru prošle godine, u Sarajevu, gdje je Nermin nastupio u trci na 50 metara stilom delfin, koji je ujedno i njegov omiljeni stil, i osvojio srebro. Specifično je to što su osobe s invaliditetom bile prijavljene po ostvarenim vremenima, gdje su se takmičili sa plivačima bez invaliditeta. Nerminu je za zlatnu medalju nedostajala samo jedna stotinka.
 
''Momak bez lijeve ruke, u trci sa tipičnim osobama, osvoji drugo mjesto u disciplini koja se smatra najzahtjevnijom u plivanju. Pa to je nevjerovatno“, ponosno kaže Kapo.
 
U narednom periodu Nerminov cilj je ispuniti normu za Evropsko prvenstvo u paraplivanju, koje će se u augustu 2018. održati u Dablinu, u Irskoj. Pored ovih takmičenja Nermin će nastupiti i na Mediteranskim igrama u Španiji čiji je cilj promocija paraplivanja, a gdje će Bosna i Hercegovina prvi put imati svog predstavnika.
 
''Želja mi je biti što bolji i što brži. Napornim treninzima pokušaću ostvariti normu za Evropsko prvenstvo u Dablinu. Nakon toga cilj mi je ispuniti normu i izboriti nastup na Paraolimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine“, kaže Nermin.
 
Do ispunjenja plivačkih normi je teško doći, ali ne i nemoguće. Invaliditet nije prepreka da bi se došlo do vrhunskih sportskih rezultata što potvrđuje i Nerminov uspjeh, ali i uspjeh svih članova PK SPID. ''Obzirom na činjenicu da smo mlad sportski kolektiv, san o nastupu na nekom od velikih takmičenja je nešto što je bilo u domenu naučne fantastike. Zahvaljujući Nerminu, taj san je postao java“, dodaje Kapo.
 
Jedna od ideja kluba jeste da se promijene razmišljanja i pogledi društva na osobe s invaliditetom. Na Nermina i ostale članove kluba više niko ne gleda drugačije. Plivanje im je svima puno pomoglo u jačanju samopouzdanja. 
 
''Predrasude i diskriminaciju nisam osjetio od strane društva, ali jesam od države, prema nama, civilnim osobama sa invaliditetom“, kaže Nermin. Uprkos svim životnim situacijama sa kojima se susretao, ovaj momak ne prestaje ohrabrivati druge da ne odustanu od svojih ciljeva, čime god se u životu bavili.
Ostavite komentar