Uz CNC mašinu do nakita, dječijih poklona i igračaka

Drvene kasice za djecu, didaktički materijali za učenje slova i brojeva, ukrasi za sobe i personalizirani drveni posteri, samo su dio asortimana K King Designa koji putuju širom BiH, ali i u SAD, Austriju, Njemačku i drugdje.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
UN Women BiH
Podijeli ovaj članak: 

Umjesto u početak novog života u jednoj od zapadnoevropskih zemalja gdje je planirala da se preseli sa suprugom i dvije kćerke, 28-godišnja Najla Kevrić je malu ušteđevinu uložila u kupovinu CNC mašine. Godinu i po kasnije, jedva da stigne pripremiti sve što klijenti naruče od njenog obrta K King Design kojeg je registrovala prošlog ljeta.

„Krenulo je od privjesaka za ključeve. Mislila sam da će na tome ostati. A onda sam izbacila ukras za vrata – veliko slovo sa imenom djeteta, i tad je buknulo sve. Tad sam počela raditi personalizirane dječije ploče, naprimjer, sa natpisima o rođenju. Uglavnom personalizirane stvari idu dobro, jer to nije moguće kupiti u slobodnoj prodaji, tako da se ja i baziram na to“, priča Najla i s osmijehom dodaje: „Da mi je neko pričao da ću ovo sve postići za godinu, rekla bih da nije normalan. Nisam očekivala da ću svakog mjeseca imati 300 artikala koje moram uraditi.“

K King Design jedan je od 15 obrta koji vode žene, a koji je podržan kroz program BizUp koji provode Fondacija 787 i UN Women, a finansira vlada Ujedinjenog Kraljevstva. Kroz mentorski rad i finansijsku podršku, u proteklih nekoliko mjeseci Najla radi na širenju ponude i definisanju načina prezentacije proizvoda i cjelokupnog biznisa.

Kreativni biznis

Još kao jablanička gimnazijalka, Najla je ručno izrađivala nakit, a nakon što je uvidjela gdje ju je njena kreativnost odvela, odlučila je napustiti studije na Građevinskom fakultetu u Mostaru i posvetiti se onome što je danas njen posao.

Osim nakita, neki od prvih artikala koje je Najla pravila i prodavala bili su personalizirani privjesci za ključeve, koje je izrađivala od drveta. Većinu materijala i polugotov proizvod naručivala je od posrednika koji su drveni privjesak izrađivali mašinskim rezanjem i graviranjem. Budući da je njen suprug Aner već tada radio kao CNC operater, a da planovi za selidbu u inostranstvo nisu još bili ostvareni, odlučili su kupiti mini CNC mašinu koju je Najla brzo naučila koristiti uz Anerovu pomoć.

„Mi smo bili na jednoj životnoj prekretnici, da li ići vani ili ćemo nešto ovdje raditi“, prisjeća se Najla. „Međutim, kupili smo CNC mašinu i on je mene obučio kako da radim na njoj. Dok sam radila nakit, naručivala sam od žene iz Banjaluke, ona je radila preprodaju pločica, tako da sam djelimično bila u tome. Ja bih njoj poslala spisak za privjeske za ključeve, ona bi meni poslala te pločice, ja bih stavila omčicu i to je to. I došlo vrijeme da ja to sve radim.“

Aner već četiri i po godine radi kao CNC operater, a u ponekad u slobodno vrijeme i dalje pomaže Najli.

„Kad se zagužva za sastavljanje, uskočim i ja. A inače radim na CNC mašini, tako da sam u tome svakog dana“, kaže on i dodaje: „Odavno su mi se sviđali laseri i kad sam i nju obučio, ona je rekla 'ja to mogu fino unovčiti'. Čim je ona to zavoljela, ja sam znao ja tu neću više biti potreban.“

„Uvijek sam bila u  kreativnim vodama, i jednostavno, znali smo da će to kad-tad nekako prerasti u veći biznis“, dodaje Najla kojoj su njihove dvije kćerke inspiracija za igračke, ukrase i dodatke za djecu.

K King Design kontinuirano predstavlja nove proizvode i širi asortiman ponude, a Najla još uvijek radi sama. Kako posao bude rastao, tako će razmišljati i o mogućem širenju tima. Kroz BizUp je, kaže, čula mnogo savjeta o pisanju biznis plana, o marketingu i prezentaciji biznisa, a upoznala je i mnogo preduzetnica, što je rezultovalo i poslovnom saradnjom. Najla kaže kako se tokom proteklih godina suočavala sa nevjericom i skepsom da li je to što ona radi ozbiljan posao.

„I dan danas, kad kažem da imam obrt, kažu 'šta ti je to, bezveze', 'ko će ti to kupovati'“, priča ona. „Ali, bitno je ići u svom pravcu i ne osvrtati se ni na koga, ali opet i imati nekoga ko je uz tebe. Kod mene je to muž, ali koliko je kritičar, toliko me i gura naprijed.“

Prvi poticaj prije godinu i po joj je bio konkurs „Omladinska banka“ koji su realizovali Fondacija Mozaik i Mreža vijeća učenika u BiH, kada je registrovala obrt. Nakon toga se uključila i u program Fondacije 787 „Investment Readiness“ koji je pomogao pri prvim investicijama i finansiranju biznisa preduzetnica.

„Radim od ujutro otkad ustanem, do naveče. To je tako kad imam mašinu kod kuće i onda me grize savjest da ja sjedim i pijem kafu, a mašina stoji“, kaže Najla i kroz smijeh dodaje: „Moram da uvedem radno vrijeme.“

Pored mapa BiH i Evrope, najtraženiji proizvodi K King Designa su personalizirani pokloni za rođenje djeteta poput drvenog postera sa ličnim podacima, natpisa sa imenom, različiti ukrasi za sobe, kao i setovi za prvo šišanje koji se sastoje od kutije u kojoj se nalaze makaze, epruveta za prvi pramen i češalj. Popularne su i kućice-kasice sa ispisanim imenom djeteta gdje se novac ubacuje kroz dimnjak. Izrađuje i ukrase za zid i različite dekoracije, didaktičke ploče, drvene slagalice i drugo.

Ovaj članak je nastao u okviru projekta „Ekonomsko osnaživanje žena u Bosni i Hercegovini – izgradnja boljeg“ koji provodi UN Women u BiH uz finansijsku podršku vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Ostavite komentar