diskriminacija

“Podržite nas u borbi za život naše djece”.

„Naša djeca zaslužuju bezbrižno djetinjstvo, kvalitetno odrastanje i dostojanstvenu zdravstvenu zaštitu“.

Iz Fondacije CURE poručile da šetnjom žele podići glas protiv svih onih koji/e stoje na putu ostvarenja ženskih prava.

Osnovni sud u Srebrenici donio je 19. decembra 2022. godine prvostepenu presudu u slučaju tužbe djece iz Konjević Polja zbog diskriminacije u obrazovnom procesu. 

Načini na koje budući nastavnici i nastavnice dolaze do polaganja stručnog ispita mogli bi biti posredna, ili čak neposredna diskriminacija.

Inkluzivni vrtić „Sunčani most“ iz Mostara diskriminisao je dječaka sa Down sindromom, što je dokazano u pravosnažnoj presudi.

Iako prepoznaju prisutnost diskriminacije, bh. građani i građanke imaju mnoge predrasude prema pripadnicima i pripadnicama manjinskih zajednica.

Ajna Jusić, predsjednica je Udruženja "Zaboravljena djeca rata" i već sedam godina bori se za prava djece rođene kao posljedica rata i njihovih majki.

Osobama s invaliditetom u Bosni i Hercegovini često su uskraćena osnovna građanska prava - da biraju i budu birani na izborima.

LGBTI zajednica nije izolovan i homogen dio društva – čine je i stariji, i siromašni članovi/ce, sa različitim nacionalnim pripadnostima, političkim uvjerenjima, kao i vjerskim. Tu su i osobe s invaliditetom, beskućnici/e i Romi/kinje.

Pages