nasilje nad LGBT osobama

Upitnik se radi u sklopu istraživanja SOC-a čiji je cilj pružiti što efikasniju zaštitu LGBTIQ osobama, žrtvama nasilja u porodici.

Policija i tužilaštvo reagovali su nakon što su korisnici pravnog savjetovanja za LGBTI osobe Sarajevskog otvorenog centra prijavili slučajeve.

Više desetina huligana u subotu navečer su napali aktiviste i aktivistice koje čine organizacioni odbor Bh. povorke a koji su se okupili ispred prostorija organizacije Transparency International BiH.

Napadač se tereti da je 2019. godine u dva navrata prijetio i napadao LGBTI osobe i time počinio krivično djelo “ugrožavanje sigurnosti”.

Slučaj tretiran kao prekršaj a ne kao zločin iz mržnje.

Godine straha, prijetnji i fizičkih napada natjerale su Jasenka da napusti Bosnu i Hercegovinu, i kao LGBTI osoba potraži azil u SAD-u zajedno sa svojim dugogodišnjim partnerom Aleksandrom.

Napad 14 maskiranih osoba na goste i gošće 2. Festivala Merlinka 2014. godine, za vrijeme diskusije o transseksualnosti, te demoliranje Art Kina Kriterion, bila je jedna od najnetolerantnijih epizoda post-ratnog Sarajeva.

Nekoliko nevladinih organizacija u Srbiji osudilo je napad na LGBT aktivistu Bobana Stojanovića koji se dogodio u ponedjeljak u Beogradu.