Zbog napada na LGBTI osobe potvrđena optužnica za ugrožavanje sigurnosti

Napadač se tereti da je 2019. godine u dva navrata prijetio i napadao LGBTI osobe i time počinio krivično djelo “ugrožavanje sigurnosti”.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Unsplash
Podijeli ovaj članak: 

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je 9. februara optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo (KS) protiv Benjamina Šehića za krivično djelo “ugrožavanje sigurnosti” LGBTI osoba počinjenog 2019. godine.

Kako je navedeno na stranici Tužilaštva KS, optuženi se tereti da je 18. marta 2019. godine u ulici Maršala Tita prišao dvjema djevojkama koje su se držale za ruku, zbog predrasude o njihovoj seksualnoj orijentaciji, zaprijetio da će “im otkinuti glavu”, ako ih opet zatekne na istom mjestu.

Osim toga, napadač je, kako se navodi, u aprilu iste godine u ulici Zmaja od Bosne zaprijetio je "još dvjema djevojkama spominjući Povorku ponosa, te prijeteći skalpelom jednoj od njih kojeg je uperio u predjelu grudi, ugrozio njihovu sigurnost”.

Na prijedlog postupajuće tužiteljice, za glavni pretres u ovom slučaju je, kako piše na stranici Tužilaštva KS, planirano saslušanje pet svjedoka i izvođenje oko 25 materijalnih dokaza.

Ostavite komentar