LGBTI

Sigurna kuća namijenjena je svim LGBTIQ osobama iz BiH koje trpe nasilje i kojima je potrebno brzo preseljenje van svog domaćinstva.

"Savezništvo" i "Ponosno zajedno" - tema i slogan ovogodišnje Povorke ponosa.

Film prikazuje nezadovoljavajući položaj LBTIQ zajednice u BiH i Srbiji praćen govorom mržnje, prijetnjama i napadima.

Više desetina huligana u subotu navečer su napali aktiviste i aktivistice koje čine organizacioni odbor Bh. povorke a koji su se okupili ispred prostorija organizacije Transparency International BiH.

Seksualno obrazovanje u Hrvatskoj, BiH i Srbiji ne samo da nije uvedeno u zvanične obrazovne programe, već su od ove borbe, smatra Dekić, odustale organizacije civilnog društva kojima su ljudska prava prioritet.

Napadač se tereti da je 2019. godine u dva navrata prijetio i napadao LGBTI osobe i time počinio krivično djelo “ugrožavanje sigurnosti”.

Ranjive grupe stanovništva u BiH često su izložene diskriminaciji, iako je ona pravno zabranjena u toj zemlji.

Izložba će u galeriji Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti u Sarajevu za javnost biti otvorena do 22. oktobra ove godine.

Pod sloganom “Otpor sa margine” će se 14. avgusta u Sarajevu održati ovogodišnja bh. povorka ponosa.

Ovogodišnji IDAHOBIT, Međunarodni dan borbe protiv homo/bi/ inter/transfobije, lokalne organizacije obilježavaju ukazivanjem na diskriminaciju i socijalnu isključenost LGBTI osoba u Bosni i Hercegovini.

Pages