Četvrta Bh. povorka ponosa: Ponosno zajedno

"Savezništvo" i "Ponosno zajedno" - tema i slogan ovogodišnje Povorke ponosa.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Screenshot / Facebook Bh. povorka ponosa
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 

Četvrta Bh. povorka ponosa biće održana 24. juna u Sarajevu. Ovogodišnja tema povorke u borbi za bolje društvo, koje je podržavajuće, inkluzivno, i koje briše mržnju, razdvajanja i podjele, je “savezništvo”.

„Savezništvo je srž svake borbe za ljudska prava, za bolji život svih diskriminiranih grupa u našem društvu“, izjavila je Anisa Pračić- Šehić, članica Organizacionog odbora na današnjoj konferenciji za medije.

Na konferenciji za medije Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa premijerno je prikazan dio PR kampanje, koja će u cjelosti biti prezentirana u narednih mjesec dana.

Mirza Halilčević, član Organizacinog odbora rekao je da je bilo teško naći LGBTIQ osobe koje će učestvovati u kampanji, zbog eventualnih posljedica koje mogu imati ukoliko budu javno viđeni, jer se većina njih plaši neogodnosti kući, na poslu, na ulici.  – „I to je naša realnost“.

Savezništvo je, kako je kazao, pokazano kroz odaziv ljudi iz različitih zajednica - akademske, medijske, psihoterapeutske, i drugih, koji su se pridružili kampanji.

“Mnogo je lakše voditi ove borbe, kada znamo da nismo sami u tome”, izjavio je Halilčević.

Osim saveznika, dio kampanje su i LGBTIQ osobe i njihovi roditelji.

Na konferenciji su naglasili i važnu ulogu medija u kreiranju inkluzivnijeg društva, bez senzacionalističkog izvještavanja, uz kontekstualiziranje ove priče.

Denis Džidić, direktor Balkanske istraživačke mreže u BiH (BIRN BiH) rekao je da je najvažnije  da se u izvještavanju o pitanjima ljudskih prava čuje glas same zajednice, koja će najbolje približiti ovu temu javnosti. Naglasio je da je važno i kontinuirano izvještavanje o ovim temama, a ne samo kada su neki značajni datumi.

Nije dovoljno deklarativno pokazati savezništvo, nego stati ponosno uz LGBTIQ zajednicu „u borbi za ravnopravnost i jednakopravnost, za ljudska prava i osnovne slobode, odnosno siguran prostor za sve nas“, kazala je Pračić-Šehić.

Slogan ovogodišnje povorke je “Ponosno zajedno”.

Ostavite komentar