Radionica: Identifikacija, prijavljivanje i zaštita od diskriminacije osoba romske nacionalnosti i LGBTI osoba

Ranjive grupe stanovništva u BiH često su izložene diskriminaciji, iako je ona pravno zabranjena u toj zemlji.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Unsplash
Podijeli ovaj članak: 

U okviru projekta "Evropska unija (EU) za ljudska prava i suzbijanje diskriminacije u Bosni i Hercegovini (BiH)" u Tuzli će sredinom februara biti održana radionica na temu identifikacije, prijavljivanja i zaštite od diskriminacije osoba romske nacionalnosti i LGBTI osoba.

Prema istraživanju o preprekama koje sprečavaju različite društvene grupe u ostvarenju jednakih prava i mogućnosti koje je provedeno u sklopu projekta, potvrđeno je da je, gotovo svakodnevno, veliki broj pripadnika i pripadnica ranjivih grupa izložen diskriminaciji.

Kroz projekat "EU za ljudska prava i suzbijanje diskriminacije u BiH" radi se na Smjernicama za identifikaciju, prijavljivanje i zaštitu od diskriminacije, a organizovane su i obuke s ciljem pružanja informacija o postupku prijavljivanja slučajeva diskriminacije, načinima djelovanja institucija prema njihovim nadležnostima kao i pravima u postupku zaštite od diskriminacije o čemu će se govoriti na radionici u Tuzli.

Radionica će biti organizovana u hotelu “Tuzla” 16. 2.2023. (od 09.30 do16:00 sati) i 17.02.2023. godine  (od 09.00 do 12.00 sati), a za učesnike radionice biće obezbijeđeni smještaj, troškovi ručka i osvježenja, kao i materijali za rad. Za učesnike koji su od Tuzle udaljeni više od 180 minuta, biće osigurano dodatno noćenje za noć prije početka radionice.

Prijave za učešće na radionici potrebno je popuniti putem online obrasca, najkasnije do 5.2.2023. godine. Broj učesnika je ograničen, a naknadne prijave neće biti moguće.

Projekat “EU za ljudska prava i suzbijanje diskriminacije u BiH” realizuje se u okviru programa IPA 2 pretpristupne podrške Evropske unije u saradnji Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Gender Centrom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Gender Centrom Vlade Republike Srpske.

Potpuni poziv dostupan je ovdje.

Ostavite komentar