Osobe sa intelektualnim poteškoćama

Aktivan život osoba s intelektualnim poteškoćama u lokalnoj zajednici pravo je koje im pripada, ali u našoj zemlji i dalje se potencira njihov boravak u institucijama zatvorenog i poluzatvorenog tipa.

Iako ih društvo ne vidi takvima, emocionalne i seksualne potrebe osoba s Down sindromom jednake su potrebama opće populacije.

Višestruko nagrađivani dokumentarni film "Slobodni" ove sedmice bit će prikazan publici u Banjoj Luci, Mostaru i Sarajevu.

O osobama s intelektualnim poteškoćama i procesu deinstitucionalizacije u Hrvatskoj, razgovarali smo sa Tomislavom Žajom, režiserom dokumentarnih filmova posvećenih marginalizovanim skupinama.

Zašto i nakon gotovo 20 godina Specijalna olimpijada BiH ima nepovoljan status u našoj zemlji, razgovarali smo sa Kadom Delić-Selimović, izvršnom direktoricom SOBiH.

Međunarodno takmičenje Sportske igre OAZE završeno je u Sarajevu, nakon četiri dana druženja, upoznavanja i igara. Takmičenje je ugostilo preko 400 sportista/kinja s mentalnim poteškoćama kako iz BiH, tako i iz regiona.

Peto međunarodno takmičenje Sportske igre OAZE počinje u četvrtak, 1.10.20015 godine, u Sarajevu, a kroz četiri dana i mnogobrojne aktivnosti igre će biti mjesto okupljanja sportista s intelektualnim poteškoćama.

Osobe sa psihičkim teškoćama okružene su stigmatizacijom, isključuju se iz svakodnevnog života, žive bez ikakve sistemske podrške. Da li je moguće izaći iz takve situacije, i šta svako od nas može da uradi da se stanje promijeni?

Dalibor Tanić, foto: thesixthformjournal.com

Roditelji djece sa višestrukim smjetnjama iz Živinica pokrenuli su tužbu za diskriminaciju nakon što je kantonalna vlada ukinula subvencije za prevoz djece.

Ajdin Perčo, video: Berina Džemailović

Da li sjećate uspjeha Irmele Peranović na Specijalnoj Olimpijadi u Antwerpu? A da li ste znali da Irmela trenira samo ljeti, na vještačkom jezeru Kop, koje je potpuno neuslovno za treninge?

Selma Pleho, video: Berina Džemailović, foto: radiosarajevo.ba

Pages