Sportske igre OAZE od 1. do 4. oktobra u Sarajevu: Ne želimo sažaljenje, želimo vrednovanje uspjeha

Peto međunarodno takmičenje Sportske igre OAZE počinje u četvrtak, 1.10.20015 godine, u Sarajevu, a kroz četiri dana i mnogobrojne aktivnosti igre će biti mjesto okupljanja sportista s intelektualnim poteškoćama.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Redakcija
Podijeli ovaj članak: 
Takmičenje organizuje Udruženje za podršku osobama s intelektualnim teškoćama na području Kantona Sarajevo „Oaza“ u okviru projekta „Sport je moje pravo“ 2015-2017 kojeg financiraju švedska nevladina organizacija My Right i organizacija SIDA iz Švedske, uz partnerstvo Općine Novi Grad i Općine Centar.
 
Takmičenje će trajati od 1. do 4. oktobra na različitim lokacijama u Sarajevu. Riječ je o sportskim igrama koje se organizuju peti put i počinju poprimati međunarodni karakter.
 
„Izrazito smo ponosni što je preko 400 sportista na takmičenju. Cijela Bosna i Hercegovina, manje sredine, region: Hrvatska, Crna Gora, Makedonija, te Švedska, tako da možemo reći da ove igre prerastaju u međunarodne“, istaknuo je Armin Smajlović, izvršni direktor Udruženja za podršku osoba s intelektualnim teškoćama na području Kantona Sarajevo.
 
Sportisti će imati priliku da se bore za nagradu u osam kategorija: plivanje, atletika, kuglanje, košarka, stoni tenis, nogomet, boćanje i MATP program.
 
Organizatori navode kako je cilj takmičenja promocija sposobnosti i mogućnosti osoba sa invaliditetom, integracija osoba sa intelektualnim poteškoćama u sportske klubove i njihovo ravnopravno uključivanje u lokalnu zajednicu u skladu sa članom 30 UN Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom.
 
 
„Koz sami raspored takmičenja gdje imamo atletiku, plivanje, stoni tenis, boćanje, kuglanje, nogomet i košarku govorimo da smo zaista pokušali da uključimo što veći broj svih učesnika. Sam nastup na Olimpijskim igrama u Los Angelesu koji je pokazao da smo imali tri sporta, dovoljno govori da naša djeca zaista mogu da se dostojno prezentuju i na domaćoj i na međunardonoj sceni. Kada se priča da u Bosni i Hercegovini imamo preko 200.000 osoba s invladitetom, od toga oko 20.000 osoba s intelektualnim poteškoćama, onda se s pravom trebamo pitati gdje su nam ta djeca, gdje su nam ti korisnici – vjerovatno velikim dijelom zatvoreni u kućama zbog, mogu sigurno reći, možda i roditelja koji ne razumiju značaj svega ovoga i takvog patrijarhalnog odnosa u društvu gdje postoji sram“, izjavila je izvršna direktorica Specijalne olimpijade Bosne i Hercegovine, Kada Delić Selimović.
 
Organizatori takmičenja ističu kako je cilj ovakvog sportskog događaja inkluzija osoba s intelektualnim teškoćama u društvo, i edukacija građana/ki o tome kako se ne radi o drugačijoj populaciji. Veliki problem je, kako navodi Delić Selimović, nepriznavanje postignutih uspjeha ovih sportista, koji ne traže sažaljenje, nego vrednovanje onogo što čine.
 
„Kada dođe do vrednovanja rezultata i do proglašenja izbora najboljih sportista Bosne i Hercegovine, tu dođe do jednog zatišja. Kao bivša vrhunska sportašica, kao učesnica Olimpijskih igara, imam itekako pravo da govorim o rezultatima osoba s poteškoćama u razvoju. Posebno su značajni rezultati u Los Angelesu gdje djevojke i dječaci trče 400 metara ispod 52 sekunde, to ne mogu mnogi na našem državnom prvenstvu, da Miro Vasić, koji je bio srebrni na 50 metara slobodno i 25 metara slobodno, pliva ispod 17 sekundi, to ne mogu naši plivači. Potrebno je da se kroz ovakav vid aktivnosti doprinese da zaista pokažemo da osobe s intelektualnim poteškoćama, pogotovo osobe s umanjenim sposobnostima nisu različiti.“
 
Ostavite komentar