stanovanje

Romi iz zeničkog naselja Banlozi godinama žive s neriješenim stambenim pitanjem - u neadekvatnim, i po zdravlje opasnim uslovima.

Najmanje polovina Roma u našoj zemlji i dalje živi u nesigurnim kućama i nemaju potvrdu o vlasništvu zemlje ili kuće.

Trenutno desetine hiljada ljudi u BiH, prvenstveno Roma i beskućnika, ali i povratnika na imanja svojih roditelja koji se vode kao nestali, ne mogu dobiti lične identifikacijske dokumente, a time ni provesti legalan postupak prijave prebivališta.

U Španjolskoj, gdje vlada iz dugova izvlači posrnule banke, Platforma za pomoć žrtvama hipoteke (PAH) izvlači porodice i brani njihovo pravo na krov nad glavom.

Blizu 30.000 porodica u BiH treba socijalno stambeno zbrinjavanje, a nakon majskih poplava taj broj je premašio 80.000. Model socijalnog stanovanja u BiH postoji, ali on uglavnom funkcioniše na lokalnom nivou.

Anesa Marić, foto:www.rha.gov.rs

Srbija je bila država sa najvećim brojem izbjeglih i interno raseljenih lica u Evropi. Njihov broj je uveliko smanjen zahvaljujući novoj usluzi socijalne zaštite - socijalnom stanovanju.

Ivona Stojanović, foto: offcampus.georgetown.edu

Priča iz okoline Kraljeva tipično je rasistička: nemamo ništa protiv pripadnika druge nacije i rase, ali neka budu daleko od nas. Domaći šmek daje joj pojavljivanje nevladinih organizacija koje navodno daju niske cijene za kuće i okućnice.

Bojan Tončić, foto: romskenovine.wordpress.com

Jedan dio Roma koji su prije 2 godine raseljeni iz naselja Belvil u Beogradu, privremeno su bili smješteni u naselje Resnik. Međutim, 'privremeni' smještaj sve više liči na 'trajno rješenje'. 

Ivona Stojanović, foto: Ivona Stojanović

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić uručio je u utorak u Mostaru ključeve šest novoizgrađenih stanova za romsku populaciju u okviru izgradnje 30 stambenih jedinica na lokalitetu Bišće polje.

www.abrasmedia.info

U ovom članku koji je dio dosijea o romskoj zajednici u BiH govorimo o zakonima, praksi, problemima i pozitivnim i negativnim primjerima na temu stanovanja, porodice i porodičnog života.

Tekst: Armela Subašić, Foto: europeandcis.undp.org, Vizualizacija: Zoja Bajbutović Brickley

Pages