Zivimo razlicitosti

Djeca i mladi najviše diskriminišu vršnjake koji se zbog svog fizičkog izgleda ili drugačijeg stila oblačenja izdvajaju od većine, pokazala je predstava "Nije prvi put" izvedena u Gradačcu.

Kako se boriti protiv diskriminacije u učionici i školskom dvorištu, i kojim mehanizmima se suprotstaviti tlačenju "drugačijih", kroz Forum teatar pokazali su osnovnoškolci iz Velike Kladuše i Novog Grada.

Učenici Osnovne škole Jovan Dučić iz Kasindola u saradnji s Forum teatrom besprijekorno su izveli "Facu", predstavu posvećenu nasilju. Kakve su pouke iz projekta nastalog u saradnji s Mediacentrom Sarajevo izvukli glumci i njihova publika?

Šest mjeseci trajalo je putovanje učenika i učenica osam bh. osnovnih škola od prvog upoznavanja sa konceptom forum teatra do završnog izlaska na binu i suočavanja sa predrasudama društva, ali i vlastitim.

Nakon nekoliko gradova širom BiH, forum teatar je u subotu, 14. maja, stigao i u Sarajevo. U sklopu Dječijeg sajma "Malim koracima do velikih djela", osnovnoškolci su izveli dvije predstave koje pričaju o diskriminaciji u školskim klupama.

Nakon nekoliko mjeseci predanog uigravanja i predstava prikazanih u gradovima širom BiH, osnovnoškolci koji učestvuju u kampanji "Forum teatar: Živimo različitosti" okupit će se u Sarajevu kako bi izveli zajedničke predstave.

Na sarajevskom Sajmu knjiga tokom tri dana bile su izložene i "žive knjige". Njih ste mogli čitati i tako saznati kako je biti povratnica, samohrana majka, bivši ovisnik, osoba s invaliditetom, pripadnik romske nacionalnosti ili LGBT osoba.

U našem društvu pripadnici LGBT zajednice konstantno nailaze na probleme, na otpor u radnom okruženju i porodici. Ipak, ima i drukčijih primjera, koji pokazuju koliko je važno vjerovati u sebe i istrajati uprkos svim iskušenjima.

Oko 120 djece iz 18 gradova iz cijele Bosne i Hercegovine, u subotu je u Mostaru organiziralo dječji sajam "Malim koracima do velikih djela", kojim su željeli poručiti odraslima, ali i svojim vršnjacima kako imaju svoja prava i budućnost.

Učenici i učenice Osnovne škole „Aleksa Šantić“ iz Sarajeva izveli su sinoć predstavu "Otvori zadnja, ima izać'" u sklopu kampanje "Forum teatar: Živimo različitosti".

Pages