Boba i Lamija: Ne postoji nijedan razlog da se o menstruaciji šapuće

Novi sajt Dobila.ba osmišljen je da ruši mitove i djevojčice ohrabruje da bez stida i straha postavljaju pitanja i otvoreno razgovaraju o menstruaciji. O sajtu i priči iza njega, pričali smo sa Slobodankom Dekić i Lamijom Begagić.
Piše: 
Hilma Unkić
Foto: 
Dobila.ba
Podijeli ovaj članak: 
Diskriminacija.ba: Kome je namijenjen sajt Dobila.ba? Pretpostavljamo da će od njega najviše koristi imati djevojčice tinejdžerskog uzrasta, ali sigurno ne bi bilo loše da svi s vremena na vrijeme pročitaju ponešto o menstruaciji?
 
Boba i Lamija: Sajt je namijenjen prvenstveno djevojčicama, ali i njihovim roditeljima, idealno bi bilo i nastavnicama i nastavnicima. Želja nam je bila učiniti djevojčicama i mladim djevojkama susret s tim famoznim krvarenjem manje traumatičnim. Sajt se ne bavi floskulama da se s prvom menstruacijom preko noći postaje žena, već kroz iskustva drugih i kratke i uzrastu prilagođene tekstove napokon normalizuje ovo iskustvo: da, menstruacija može da bude i nezgodna, i obilna, i bolna, i svakakva, ali je dio nas i naših života. I nije sramota i ne postoji niti jedan razlog da se o njoj šapuće ili šuti – to je, vjerujemo, glavna poruka koju smo htjele da pošaljemo. 
 
Diskriminacija.ba: Ko sve stoji iza sajta, ko su kreatori/ce, ilustratori/ce, autori/ce tekstova i kako je krenula priča?
 
Boba i Lamija: Ideju je pokrenula Boba Dekić, svesrdno je prihvatila Lamija Begagić, a potom i ostatak kreativnog tima: Smiljana Veljović, Klaudija Mlakić Vuković, Mane Radmanović i Nemanja Popović. Pravile smo ga jer smo osjetile da i danas, a već smo u kasnim tridesetim i ranim četrdesetim, na kafama, večerama, druženjima, imamo potrebu govoriti o iskustvima svojih tijela, a menstruacija je svakako jedno od takvih iskustava. Zapitale smo se pričaju li djevojčice o tome međusobno, da li potajno i u šiframa, i odlučile smo da radimo sajt. Iza nas ne stoji nikakva organizacija, niti sponzor, osim novca od prodaje Bobine Mazde Premacy, za plaćanje domene i inih troškova.
 
Diskriminacija.ba: Jedan dio sajta posvećen je i mitovima o menstruaciji. Koji su to najučestaliji mitovi kojima učimo djevojčice na našim prostorima?
 
Boba i Lamija: Većina tih mitova implicira da kada imaš menstruaciju, moraš da miruješ, ne možeš nista da radis, život staje. I zaista, nekim djevojkama i jeste tako, zbog bolova. Ali ne svima, i to ne mora da bude pravilo. Bitno je da sama odlučiš šta ti prija u tim danima – možeš da maziš sebe i digneš sve četiri u vis, možeš i da luduješ ako ti je tako lakše. Ali, ti ćeš da odlučiš šta ćeš da radiš i kako. Tu je i čest mit o nekom famoznom paktu o nenapadanju između menstruacije i vode. Jedan od opasnijih mitova, priznat ćemo, budući da tijelo tokom tih nekoliko dana zahtjeva i pojačanu higijenu, a ne nikakvu. Također, budući da generalno djecu, što u školama, što u porodici, odgajamo na strahu od nepoznatog, djevojčice dosta rano menstruaciju povezuju sa neželjenom trudnoćom. Uz ono ponosno "Sad si žena!", nužno ide i to prijeteće "Sad možeš zatrudniti!" Nastojale smo ovim sajtom pokazati da je menstruacija ipak više od toga.
 
Diskriminacija.ba: Koliko ste i same u procesu kreiranja sajta učile o vašim menstruacijama? Da li je bilo informacija koje niste ranije znale, i šta je vama bio najzanimljiviji podatak kojeg ste naučile?
 
Boba i Lamija: Da, definitivno, kada smo pravile kviz, na neka pitanja nismo odmah znale odgovor. Mada, moramo da priznamo da mnogo manje znamo o menopauzi nego o menstruaciji, iako nam se ista bliži neumitno.Šalu na stranu, mnogo smo učile, ali ne samo o menstruaciji, nego i o tabuiziranju ženskog iskustva, o iskustvima stida, krivice, straha. Ponajviše smo, zapravo, učile ne iz udžbenika i knjiga koje su nam bile izvori, već iz iskustava drugih žena okupljenih u rubrici 'Naše menstruacije' za koju svaka od nas može poslati svoju priču, pa vas i ovdje pozivamo da to učinite na mail adrese navedene u impresumu ili na FB page Dobila.ba.
 
Diskriminacija.ba: Da li, na neki način, preuzimate ulogu koju bi trebale obavljati odgojno-obrazovne ustanove, u kojima se još uvijek prilično površno uči o fizičko-psihološkim razvojnim procesima mlade osobe?
 
Boba i Lamija: Ni stotinu sajtova ne može da zamijeni vrijednost uvođenja seksualnog obrazovanja u škole, a čini se da se to neće skoro desiti. U školama se uči o reprodukciji kao da smo neke životinje koje su samo predodređene da rađaju. A seksualnost je mnogo više od toga, pa i sama menstruacija. Nadamo se da je ovaj sajt jedan od načina da se seksualno obrazovanje konačno probije do mladih ljudi i do škola, a mi ćemo se potruditi da mu otvorimo školska vrata, makar, kako je to obično jedino i moguće, zahvaljujući entuzijazmu pojedinki i pojedinaca koji rade u nastavnom procesu.
 
Diskriminacija.ba: Imate li neki savjet za sve mame, tetke, sestre, učiteljice – na koji način bi trebalo da pristupe ovoj tematici kada razgovaraju sa djevojčicama?
 
Boba i Lamija: Da ih ne plaše, da proslave taj dan, da se našale, da pomognu kad boli, da im gurnu nekad neku teglicu nutele preko reda. Da menstruaciju, ali i odlazak kod ginekologa / ginekologinje, predstave kao nešto važno, ali normalno i sastavni dio života.
 
Diskriminacija.ba: Koja je budućnost sajta, na koji način ga planirate održavati?
 
Boba i Lamija: Prije svega, voljele bismo još malo raditi na njegovoj vidljivosti, te pokušati ga nekim kanalima progurati u škole, razgovarati sa djecom, dijeliti iskustva, a u budućnosti, nasretnije bismo bile kada bismo došle do mladih devojaka/devojčica koje bi bile zainteresovane da ga preuzmu i razvijaju u nešto veće. 
Ostavite komentar