Drugačija slika ljudi u pokretu

“Morali smo napustiti Afganistan. Nakon što su talibani preuzeli vlast, to je bila jedina opcija. Nismo znali gdje idemo. Bitno je samo da živimo negdje gdje nam životi nisu u opasnosti”.
Video: 
Redakcija
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 

Ovako svoju priču počinje 19-godišnja djevojka iz Afganistana. Svoje pravo ime i prezime ne želi da otkriva, kako kaže, iz sigurnosnih razloga. Nakon što je napustila dom u kojem je živjela 19 godina, izabrala je novo ime - Milena.

Sa šestoro članova svoje porodice, Milena je iz rodnog Afganistana krenula u neki bolji život. Tokom tri mjeseca, koliko sa porodicom traži novi dom, na putu do Bosne i Hercegovine, prošla je kroz četiri zemlje. U Sarajevu, u prihvatnom centru za migrante u kasarni “Ušivak”, živi skoro mjesec dana.

“Ovdje sam prvi put osjetila slobodu. Prvi put samo osjetila šta znači kad u životu mogu sama da hodam ulicom i da me ničega nije strah. Dok sam živjela u Afganistanu, bili smo uglavnom u kući. Čak ni u školu jedno vrijeme nisam išla. Život u mojoj rođenoj zemlji bio je kao u zatvoru. Zato se ovdje osjećam kao ptica koja je konačno puštena iz kaveza”, sa osmjehom priča Milena. 

Zajedno sa Milenom, u BiH stigla je i njena godinu dana mlađa sestra Rose. Njih dvije oduvijek dijele isti san. Da postanu modeli i da se bave modnim dizajnom.  Ljubav prema šivanju prenijela im je majka, koja je radila kao šnajderka.

“Vječno ću pamtiti tu staru majčinu šivaću mašinu. Kako nismo mnogo izlazili iz kuće, od malena sam učila da šijem. Vremenom, kako sam odrastala, rodila se i ljubav prema dizajnu. Nažalost, u Afganistanu djevojke nemaju priliku da bilo šta uče o modi, imaju sve manje mogućnosti i za bilo kakvim obrazovanjem, tako da im samo preostaje da budu majke, supruge i domaćice, a to nije moj san”, kaže Rose.

“Trenutna situacija u Afganistanu nije dobra, naročito nakon dolaska talibana na vlast. S obzirom da potičem iz porodice u kojoj su žene školovane, za nas tamo više nema mjesta. Opet se žene zatvaraju u kuće, hodaju po ulici pokrivene, uglavnom u burkama. Prvi put sam ovdje upoznala prave dizajnere, od kojih u Modnom kutku, ovdje u Ušivku, svakodnevno saznajem nešto novo”, priča Milena.

U Modnom kutku, privremenom prihvatnom centru Ušivak kod Sarajeva, djevojke i žene koje trenutno tu borave, kreiraju i izrađuju odjevne predmete i modne dodatke, stvarajući tako novi modni brend.

Pomoć u realizaciji njihovih kreativnih ideja pruža im modna dizajnerica Aleksandra Lovrić, koja kaže da su na samom početku, prije tri mjeseca, počeli s izradom zaštitnih maski, a sada već stvaraju modni brend "Made in BiH by people on the move” (“Napravljeno u BiH od strane osoba u pokretu“).

"Pod pokroviteljstvom Međunarodne organizacije za migracije Bosne i Hercegovine  (IOM BiH) i uz podršku Evropske unije, pokrenuli smo naš mali brend za koji vjerujem da će prerasti lokalni i da će biti regionalnog karaktera. Trenutno radimo na osmišljavanju samog logotipa, vizuelizacije i brendiranja", navela je Lovrić.

Kaže da nije teško potaknuti kreativnost kod žena koje dolaze iz različitih zemalja, ističući da zajedno sve osmišljavaju i da imaju "super sinergiju naše i njihove tradicionalne kulture”, što pokušavaju kroz svoje proizvode i da pokažu.

"Oni posjeduju nevjerovatne vještine izrade odjeće, ne samo šivanja nego i pletenja, kukičanja, sve ono što i naše žene znaju. Oni ovdje pokazuju sasvim drugačije teksture, ornamente i oblike, što može biti fenomenalno za našu tekstilnu industriju. Zaista nije teško i podjednako je uživanje i zadovoljstvo baviti se ovim, ne mogu reći poslom, ovo je zaista nešto u čemu se uživa", naglašava Lovrić.

Rose iz Afganistana, zajedno s majkom i sestrama, rado provodi vrijeme u Modnom kutku, gdje ima mogućnost da ispolji svoju kreativnost i talenat koje nesumnjivo posjeduje. Trenutno sa sestrom Milenom priprema i modnu reviju, koja će u Ušivku biti održana krajem decembra.

"Koliko sam bila tužna što sam morala da napustim svoj dom u kojem sam odrasla, toliko sam ovdje sretna što imam priliku da pokažem svoje sposobnosti i svoj talenat i da radim ono što mi se sviđa. Ovo je nešto o čemu sam čitav život sanjala”, kaže Rose.

Kamp menadžerica privremenog prihvatnog centra Ušivak Azra Ibrahimović Srebrenica ističe da je Modni kutak nastao u razgovoru s korisnicima ovog kampa i njihove potrebe da svoje slobodno vrijeme na neki način upotpune.

"Cilj je da se ženama u pokretu pruži podrška, da se uspostavi jedan kutak u kojem se one mogu kreativno izražavati, da stvaraju, da se osjećaju korisnim čime na neki način doprinosimo i poboljšanju uslova njihovog boravka ovdje. Svakako da utičemo na pozitivnu svijest i njihovo mentalno zdravlje, koje je izuzetno važno, i mislim da na ovaj način mijenjamo negativnu sliku o ljudima u pokretu koja se, nažalost, stvorila u javnosti”, navodi Ibrahimović Srebrenica, te ističe da situacija u kojoj su se našle žene koje borave u ovom prihvatnom centru, nije nimalo lagana.

"To su žene koje su već dugo na putu sa svojim porodicama, s malom djecom, djecom koja odrastaju na putu kroz razne i različite zemlje koje prolaze. Majkama, suprugama, sestrama je vjerovatno ovo i najteže, jer se one moraju boriti sa svim tim nedaćama, brinuti se o porodici, o djeci. Sigurno da je ovakav jedna kutak mjesto gdje one mogu razmijeniti svoja iskustva, neke lijepe ideje, mogu razgovarati, povjeriti se jedna drugoj”, kaže Ibrahimović Srebrenica.

Dodaje da im sigurno puno znači sama mogućnost da dva ili tri sata, ili koliko god one žele, provedu u jednom ambijentu koji je njima prilagođen i u kojem se govori njihov jezik.

"Imamo i naše kulturološke medijatore koji im pomažu. Sigurno da puno znači da ih malo odvede iz ove realnosti u neki ljepši svijet, svijet u kojem one kreiraju i stvaraju i osjećaju se korisnim. Sigurno da pomaže, utiče pozitivno na njihovu psihu, samim tim mijenja se i raspoloženje i odmah su bolji odnosi u samoj porodici", zaključila je Ibrahimović Srebrenica.

Modna dizajnerica Aleksandra Lovrić, koja svakodnevno radi u Modnom kutku sa ženama u pokretu, ističe da je najbitnije da se svaki čovjek u kampu osjeća kao ljudsko biće, te da ima prostora da pobjegne iz stvarnosti i realnosti koja ih u ovom trenutku okružuje.

Osim želje da postanu dizajnerke, Milena i Rose iz Afganistana imaju želju i za novim domom u Evropi, koji bi njihovoj porodici omogućio bolji život i ostvarenje snova.

“Kad se sjetim djetinjstva, uvijek mi bude žao što smo morali da napustimo naš dom, posebno jer druge kuće za sada nemamo. Ovdje ćemo biti neko vrijeme, možda tokom zime, nakon koje planiramo da idemo u Evropu i nađemo svoje mjesto za život. Mjesto koje će biti sigurno za moju porodicu, u kojem ću moći da nastavim školovanje i jednog dana postanem modni dizajner”, kaže Milena.

Privremeni prihvatni centar “Ušivak” kod Sarajeva, otvoren je krajen 2018. godine. Trenutno u njemu živi oko 600 osoba. Među njima su i porodice sa djecom, najviše iz Irana, Pakistana i Afganistana.

Prema podacima Ministarstva sigurnosti BiH, u prethodne tri godine, više od 70.000 migranata ušlo je na teritoriju Bosne i Hercegovine. Evropska unija je od 2018. godine osigurala oko 89 miliona eura pomoći BiH za migrante, nakon što je 2016. godine ovaj blok zatvorio svoje granice.

Ostavite komentar