Važne lekcije za srednjoškolce u Sarajevu

Fondacija lokalne demokratije otvorila je svoja vrata srednjoškolcima i srednjoškolkama kako bi zajedno razgovarali o problemu nasilja.
Piše: 
Hilma Unkić
Foto: 
Hilma Unkić
Podijeli ovaj članak: 
Edukativni kutak Fondacije lokalne demokratije prilika je za mlade da se informišu o rodno zasnovanom, vršnjačkom i cyber nasilju. Kroz produkciju videa, informativne letke i interaktivne edukacije, učenici i učenice mogu dobiti odgovore na pitanja o vrstama nasilja i mehanizmu zaštite, ali i razmijeniti lična iskustva ukoliko su bili izloženi nasilju.
 
Edukativni kutak je dio projekta “Za život bez nasilja” i fokusiran je na srednjoškolski uzrast djece koja su se već uveliko imala priliku susresti sa vršnjačkim i cyber nasiljem, objašnjava Jasmina Buljić, psihologinja u Fondaciji.
 
“Sada ulaze i u partnerske odnose, dolazi do partnerskog nasilja i sve se usložnjava”, kaže Buljić. 
 
Objašnjava da je Edukativni kutak osmišljen tako da uposlenice fondacije posjećuju škole, ili učenici i učenice dolaze u njihove prostorije. Program je koristan jer informacije koje saznaju mladi mogu koristiti prilikom realizacije školskih projekata, ali, prije svega, stječu znanja koja im mogu pomoći u svakodnevnom životu.
 
 
 
 
Tako su, između ostalih tema, mladi iz Prve gimnazije koji su učestvovali u posljednjoj edukaciji, mogli saznati i kako prepoznati i prijaviti nasilje, te koje im sve službe mogu pomoći. 
 
Jedna od njih je i 17-godišnja učenica trećeg razreda koja objašnjava zašto joj se radionica svidjela: “Interesuje me jako tema jer je potrebna nama mladima, i odraslima, zato što je nasilje nešto s čime se dnevno susrećemo, nešto što slušamo u pjesmama, gledamo u filmovima. To je sad glavna tema – kriminal i nasilje. Nema ništa između.”
 
Ova učenica kaže kako je radionica bila prilika da se povežu učenici i učenice koji se inače ne druže u školi, ali i da nauči nove stvari.
 
“Ja prva nisam znala kako ide proces prijavljivanja, šta treba da primijetim na nekome, da osjetim crveni znak da se ne treba takvo nešto dešavati.”
 
Među učenicima postoji veliki interes za učešćem u radionicama, posebno zbog toga jer u toku redovnog obrazovanja rijetko imaju priliku pričati o sličnim temama. Prvi susret koji su organizovali bio je samo sa djevojkama, ali sada organizatori nastoje uključiti i dječake.
 
“Djeca su uvijek zainteresovana, uvijek se razviju velike diskusije, produžavamo jer ne možemo da zaokružimo u vremenu koje smo predvidjeli, tako da smo jako zadovoljni s odzivom učenika i kako reaguju”, kaže Buljić.
 
Do kraja projekta u Fondaciji lokalne demokratije očekuju da će oko 160 učenika i učenica uključiti u aktivnosti. Za širu publiku objavili su i videouratke koji tematiziraju različite vrste nasilja a koje su kreirali upravo srednjoškolci. Ovaj materijal, uz odobrenje resornog ministarstva prikazuju u školama, a dostupan je i na YouTube kanalu fondacije. Učenici i učenice mogu se i sami obratiti fondaciji ukoliko imaju pitanja ili žele da budu dio edukacija.
 
 
 
 
Fondacija lokalne demokratije, pored sigurne kuće ima i SOS telefon, kao i Centar za žene koji pruža besplatnu pravnu i psihološku pomoć i socio-ekonomsku podršku.
 
Rade sa ženama koje su preživjele nasilje u porodici, ženama žrtvama rata, ženama na socijalnoj margini i samohranim majkama. Od decembra 2018. godine oko 1.500 žena obratilo im se za pomoć. Više o njihovom radu možete saznati na ovom linku.
 
Ostavite komentar