Tužba protiv McDonaldsa zbog diskriminacije Roma

Povod za podnošenje tužbe Prvom osnovnom sudu u Beogradu je incident u kojem je uposlenik McDonaldsa zabranio ulazak troje romske djece u ovaj restoran u Novom Sadu. Takođe, kompanija McDonalds najavila je sopstvenu istragu i najstrožu kaznu.
Piše: 
Redakcije, www.autonomija.info
Podijeli ovaj članak: 

Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti u Srbiji, Nevena Petrušić, podnela je tužbu protiv restorana McDonalds, zbog toga što je obezbjeđenje tog restorana u Novom Sadu, prema navodima svjedoka, zabranilo djeci romske nacionalnosti da uđe u objekat, prenosi vojvođanski portal autonomija.info.

Kancelarija Povjerenice za zaštitu ravnopravnosti podnijela tužbu Prvom osnovnom sudu u Beogradu, koristeći ovlašćenja iz Zakona o zabrani diskriminacije.

Tužba je podneta protiv privrednog društva „Nicefoods Restorani" iz Beograda, koje je vlasnik McDonaldsovih restorana u Srbiji.

Povjerenica Petrušić potvdila je srbijanskoj novinskoj agenciji Beta da je tužba podneta i objasnila da je to učinjeno jer je ocijenjeno da je riječ o „strateški važnom slučaju”: „Podnosimo tužbe onda kada procenimo da je to strateški važan slučaj. Ni na koji način ne sme biti diskriminacije u pružanju usluga”.

Podsjetimo, uposlenik McDonaldsa zabranio je ulazak troje djece romske nacionalnosti u prostorije ovog restorana u Novom Sadu. Djecu je namjeravala uvesti novosađanka Maja Rogić, kako bi im kupila hranu ."Prišla sam deci koja su su se igrala na Trgu slobode, u blizini McDonaldsa i pitala ih da li su gladni, na šta su oni odgovorili potvrdno" ispričala je Maja Rogić za srbijanske medije.

Vi možete ući - oni ne

"Dečak (8 godina) i dve devojčice (7 i 5 godina) su trčkali ispred mene do “Meka”, gde ih je momak iz obezbeđenja restorana zaustavio i rekao da ne mogu da uđu. Prišla sam mu i rekla da sam ja s njima i da ću platiti šta budu naručili, na šta je momak rekao ‘Vi možete da uđete, oni ne’".

Maja je sama ušla u restoran i kupila hranu koju su pojeli u bašti McDonaldsa, te je i novinaru Bete pokazala fiskalni račun u iznosu od 1.400 dinara, na kojem se vidi šta su djeca jela.

„Ušla sam, kupila im hranu, pa smo seli u baštu ‘Meka’ gde su i jeli“, ispričala je Maja Rogić koja je novinaru Bete pokazal

Interna istraga?

Kompanija McDonalds saopštila je ranije da će ispitati slučaj diskriminacije malih Roma u restoranu u Novom Sadu i najavila da će najstrožije kazniti takvo ponašanje obezbeđenja.

„Ne želimo da se kompanija Mekdonalds povezuje sa bilo kakvim vidom diskriminacije protiv koje se u okviru našeg poslovanja borimo. Vrata naših restorana su otvorena za sve goste i učinićemo sve da tako ostane”, piše u saopštenju.

Ostavite komentar