VIDEO: Pride 2012 u Beogradu trajat će 8 dana

Piše: 
Redakcija, b92.net i e-novine.com
Podijeli ovaj članak: 

Organizacioni odbor "Beograd prajd 2012" najavio da će ovogodišnja "Parada" biti održana 6. oktobra u Beogradu te da će festival trajati osam dana, piše portal b92.net. "Ove godine koncept je promenjen, tako da će 'famozni marš' biti održan 6. oktobra, a mi ćemo napraviti festival koji će trajati osam dana. Zauzećemo grad osam dana, jer ovaj grad pripada nama", rekao je član Organizacionog odbora "Beograd prajd 2012" Boban Stojanović.

Slogan ovogodišnje parade ponosa biće "Ljubav, vera, nada", kažu organizatori, te su najavili novi koncept  čiji je cilj da se društvo upozna sa egzistencijom, kulturom, potrebama i pravima LGBT populacije. Festival, koji će trajati 8 dana, počinje tribinama, javnim raspravama, žurkama 30. septembra  a  završava se 7. oktobra.

Ove godine 30. septembar nije crveno slovo ali jeste hrišćanski praznik koji se zove Svete velikomučenice Ljubav, vera i nada i mati im Sofija. Ali ,mi smo rešili da ostanemo dosledni jer mislimo da ograđivanje od takvih stvari ne ide u korist nikom”, kaže Stojanović.

Organizvanjem sedmodnevnih tribina organizatori žele da rasprave o paradi i gej zajednici sa uvredljivih i prijetećih grafita i prijetnji smrću prenesu na nivo civilizovane javne debate.

Šetnja istom trasom kao i 2010. godine

Organizatori planiraju i šetnju oko parka Manjež u Beogradu 6. septembra. “Ove godine policija radi posao četvrti put i logično bi bilo očekivati da taj četvrti put bude lakši, kraći i za nas manje naporan”, smatra Adorjan Kurucz, član Organizacionog odbora "Beograd Prajda 2012", prenosi b92.net

2001. godie parada se završila i prije nego što je počela prebijanjem učesnika, 2004. su organizatori odustali, a 2009. je de fakto zabranjena. 2010. huligani su Beograd pretvorili u ratnu zonu. 2011. policija je paradu zabranila, a one koji su pokušali da održe kontramitinge hapsila.

Ostavite komentar