Banja Luka: Počela Škola crtanja i slikanja za djecu i omladinu sa i bez invaliditeta

Prije nekoliko dana u Banjoj Luci je s radom počela Škola crtanja i slikanja za djecu i omladinu sa i bez invaliditeta, koja za cilj ima okupiti što veći broj djece kako bi se upoznali, družili i razvijali svoje kreativne vještine.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
UDAS
Podijeli ovaj članak: 
Školu je pokrenula Organizacija amputiraca UDAS, a njeni polaznici će svake subote u Galeriji UDAS učiti različite tehnike slikanja i crtanja kao što su crteži i pejzaži, osnovne boje, slikanje i crtanje na zadatu temu, portreti, akvarel, kolaž, izrada skulptura od gline, i drugo. Teorijsku i praktičnu nastavu vodi Maja Šolak, magistrica slikarstva, a Galerija je polaznicima škole obezbijedila slikarski materijal potreban za rad.
 
„Školu crtanja i slikanja za djecu sa i bez invaliditeta organizujemo od 2007. godine. Prvo smo krenuli sa pilot projektom i, zbog zaista velikog interesovanja polaznika, mi, evo i danas realizujemo školu. Za ovu godinu prijavilo nam se ukupno 40 polaznika, dakle to su djeca sa i bez invaliditeta, uzrasta od 6 do 18 godina. Škola se realizuje svake subote u prostorijama naše Galerije UDAS i polaznici su podijeljeni u različite grupe prema uzrastu. Ono što je zaista specifično za rad ove škole jeste činjenica da smo nastojali da zajedno integrišemo djecu sa i bez invaliditeta. Prije svega, da bismo promovisali rad i krajnje ciljeve naše organizacije, a to su: odnos bez predrasuda, bez razlika, bez bilo kakvih barijera i diskriminacije prema djeci s invaliditetom“, objašnjava princip rada škole Gordana Šekarić, operativna menadžerica Organizacije UDAS.
 
 
Za djecu koja imaju određeni stepen invaliditeta veoma je važno da zajedno sa svim vršnjacima kvalitetno provode vrijeme. Ono što ova škola pruža jeste okruženje bez predrasuda u kojem je svako prihvaćen.
 
„S obzirom na to da kod nas dolaze uglavnom djeca koja su korisnici invalidskih kolica ili imaju amputacije određenih dijelova tijela, veoma je bitno da vide da nisu različiti u odnosu na drugu djecu, i da mogu zajedno s ostalima slikati i stvarati svoja umjetnička djela.  Poslije svakog semestra napravimo kolektivnu izložbu i oni su zaista prezadovoljni. To je, na neki način, kruna njihovog uspjeha nakon četiri mjeseca rada, crtanja i stvaranja.  Zaista su ponosni kada dođu roditelji i rodbina, i po završetku izložbe oni jedva čekaju da uzmu svoje radove, uokvire ih i poklone članovima porodica ili ih drže u svojim sobama. Tako da zaista smatramo da je ovo jedan kvalitetan i dobar način da pomognemo toj djeci i pokažemo ih da razlike ne postoje, već da mogu da slikaju i cratju, idu u školu, i budu ravnopravni s drugom djecom bez bilo kojeg vida diskriminacije“, smatra  Šekarić.
 
Slikati, baviti se umjetnošću i stvaranjem pozitivno utječe na djecu, kojoj ova škola nudi mogućnost da na nešto drugačiji način provedu svoje slobodno vrijeme. Također, škola je otvorena za mlade kojima je potrebna priprema za upis na likovne akademije.
 
„Pored toga što je veoma važna integracija djece s invaliditetom u društvenu zajednicu, mi kroz rad ove škole želimo da djeca na kvalitetan način provode svoje vrijeme. Kada je lijepo vrijeme, često smo u prirodi, a djeca kroz crtanje i slikanje razvijaju neke svoje teme, iznose iskustva, donose radove koje su već radili u redovnoj nastavi. Veoma je bitno za polaznike koji su završili srednju školu da radimo pripreme za upis na akademije likovnih umjetnosti širom Bosne i Hercegovine, tako da smo imali već dosta polaznika koji su ovdje radili pripreme i kasnije bili primljeni na akademije. To je još jedna dodatna karakteristika ove škole - pomažemo onima koji su zaintresovani da se nastave baviti likovnom umjetnošću.“
 
 
Kroz školu djeca savladaju osnove slikanja i crtanja, ali mnogi od njih otkriju veliki talenat i usavrše ga do zavidnog nivoa.
 
„Nama bi bilo drago da svako ko živi u Banjoj Luci ili prolazi kroz nju, dođe i posjeti nas i pogleda te radove koje mališani crtaju s velikom ljubavlju, a koji su zaista fascinantni. Roditelji se često iznenade i pitaju se da li je moguće da njihova djeca tako dobro slikaju. Vrijedno je pomenuti da se polaznici zajedno sa svojom nastavnicom često prijavljuju na razne konkurse kako kod nas tako i u regionu. I prošle godine, a i ove, osvojili su drugo mjesto na takmičenjima za učenike osnovnih škola, a 2010. godine bilo je međunarodno takmičenje u Bugarskoj, gdje je polaznica naše škole osvojila bronzanu medalju kao predstavnica Bosne i Hercegovine, što je zaista potvrda o tome koliko kvalitetne crteže ova djeca prave.“
 
Po završetku svakog semestra u Galeriji UDAS bit će organizovana kolektivna izložba radova polaznika škole. Pohađanje škole za djecu sa invaliditetom i djecu članova Organizacije UDAS je besplatno, a zainteresovani polaznici i dalje se mogu javiti na broj telefona: 051 437 488 radnim danima od 08.30 do 15.30.
Ostavite komentar