Crna Gora: Osnovana aktivistička grupa LBTQ žena

U Crnoj Gori je osnovana nezavisna aktivistička grupa LBTQ žena “KvirA”, koja trenutno ima 120 članica.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Vijesti.me
Podijeli ovaj članak: 

Iz organizacije Kvir Montenegro saopćili su da je nova aktivistička grupa osnovana nakon više od dvije godine kontinuiranih aktivnosti usmjerenih ka lezbejkama, biseksualnim, trans i kvir ženama.

Osnivačica KvirA-e i koordinatorka programa za izgradnju LGBT zajednice u Kvir Montenegro, Ana Dedivanović, rekla je za Vijesti.me da LBTQ žene iz sjenke već godinama unazad u značajnoj mjeri kreiraju historiju LGBTIQ pokreta u Crnoj Gori.

"Uprkos tome, lezbejke, biseksualne i trans žene su ostale do danas nevidljive, iako su u velikom broju slučajeva predstavljale katalizatore, te sprovodile u praksi skoro sve aktivnosti u ovoj oblasti. Mediji, kreatori politika i donosioci odluka, sa svoje strane, u potpunosti su zanemarivali, ali i dalje zanemaruju, činjenicu da postoje i drugi glasovi koje je potrebno i važno čuti", izjavila je ona.

Prema riječima Dedivanović, iako su značajno brojnije, LBTQ žene bile su nečujne i bez autentičnih predstavnica koje bi zastupale njihove interese u javnoj sferi.

"U tom konktekstu, ističemo podatak da članice organizacije Kvir Montenegro okupljaju više od 120 LBTQ žena uključenih u sprovođenje aktivnosti na dnevnoj bazi (od ideje do realizacije) značajno više u odnosu na broj gej, biseksualne i trans muškarce", navela je Dedivanović. Grupa KvirA oformljena je sa ciljem djelotvornog organizovanja radi poboljšanja položaja žena u društvu sa posebnim akcentom na žene drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta, dodala je Dedivanović.

U okviru programa izgradnje LGBTIQ zajednice u Crnoj Gori, nakon osnivanja nezavisne aktivističke grupe trans osoba "Transovci" koja je prije dva mjeseca izvela prvu uspješnu akciju vidljivosti trans osoba pod nazivom "Prođimo ispod duge zajedno", sada i osnivanjem ženske grupe LBTQ aktivistkinja, Kvir Montenegro nastavlja svoje aktivnosti na polju osnaživanja i podizanja kapaciteta za aktivističko djelovanje posebnih grupa unutar zajednice.

Ostavite komentar