Digitalne priče koje ruše predrasude

Širom svijeta danas se obilježava Međunarodni coming out dan, kojim se slavi autovanje i povećava vidljivost LGBTQ zajednice.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Redakcija
Podijeli ovaj članak: 
Sarajevsko udruženje Okvir predstavilo je, povodom 11. oktobra, projekat digitalnih priča, kojim se želio dati prostor LGBTQ osobama da sa širom javnošću podijele svoje životne priče. 
 
Kroz 11 digitalnih priča, pripadnici LGBTQ zajednice iz različitih bh. gradova, predstavljaju svoj životni put, strahove i probleme s kojima su se susretali u netolerantnom bh. društvu.
 
Zbog straha da će biti nasilno autovani kroz senzacionalistički pristup medija ili kroz način na koji policijski službenici pristupaju slučaju, LGBTQ osobe odlučuju se za šutnju kada dođe do naslinih napada na njih, smatraju iz udruženja Okvir.
 
"Za nas je to poprilično alarmantno i iz tog razloga i cijela strategija djelovanja udruženja Okvir jeste na izgradnji kapaciteta, unutar već umanjenje i ograničene LGBTIQA zajednice gdje konkretno radimo na psihološkom savjetovanju, peer to peer savjetovanju, organizovanju različitih treninga za osnaživanje, edukativnih radionica, i, naravno, korištenju tehnologije na jedan super kreativan i zabavan način kao što je riječ ovdje o digitalnim pričama", izjavila je Azra Čaušević, aktivistica udruženja i trenerica na projektu.
 
Proces stvaranja digitalnih priča koristan je iz više razloga, smatraju iz Okvira. Najvažnije je to da se radi o projektu koji okuplja na jednom sigurnom mjestu više članova LGBTQ zajednice, koji dobiju priliku da razgovaraju, upoznaju se i iznesu stvari koje im predstavljaju problem, a pored toga, mnogi učesnici naučili su kako koristiti određene kompjuterske programe koji su im ranije bili nepoznanica.
 
"Kreiranje digitalnih priča je veoma uzbudljiv način izražavanja gdje svaka osoba može podijeliti ličnu priču kroz kombinovanje elemenata fotografije, crteža, filma, muzike i kreativnog pisanja. Digitalne priče omogućuju autoru/ici da pošalje poruku i podijeli svoje iskustvo gdje identitet istog/e može ostati anoniman", objasnila je Belma Šteta, članica Okvira.
 
Generalna tema digitalnih priča bila je Sloboda na moj način, a neke od zastupljenih tema su prihvatanje sebe, autovanje porodici i prijateljima, prijateljstvo, podrška, pravo i sloboda na rodno izražavanje, nasilje na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta, seksizam i druge.
 

Ostavite komentar