Dodijeljene nagrade UNFPA za društveno aktivne pojedince i institucije

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, UNFPA je dodijelila nagrade za doprinose organizacija civilnog društva, institucija vlasti, medija, privrednih subjekata i posvećenih osoba u Bosni i Hercegovini.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
UNFPA
Podijeli ovaj članak: 
Foto galerija: 
Povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, ured UNFPA u Bosni i Hercegovini od 2016. godine  organizuje natječaj za doprinose organizacija civilnog društva, institucija vlasti, medija, privrednih subjekata i posvećenih osoba u Bosni i Hercegovini. Sinoć je u hotelu Termag na Jahorini održana ceremonija dodjele nagrada i priznanja u okviru jedne od ključnih oblasti iz mandata UNFPA.
 
U kategoriji “Seksualno i reproduktivno zdravlje i reproduktivna prava” priznanje i nagrada je uručena Domu zdravlja Banja Luka za uspostavljanje studentske ambulante u kampusu Univerziteta u Banja Luci, kao i za pružanje zdravstvene njege, uključujući besplatnu terapiju i kontraceptive marginalizovanim i neosiguranim pacijentkinjama.
 
U kategoriji “Adolescenti i mladi, s fokusom na seksualno i reproduktivno zdravlje, ” nagrada je uručena Asocijaciji XY za poboljšanje zdravstvenog položaja mladih sa posebnim fokusom na seksualno i reproduktivno zdravlje i prava kroz osnivanje Prijateljskog centra za zdravlje mladih u saradnji sa Zavodom za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva Kantona Sarajevo, kao i za promociju zdravih životnih stilova u osnovnim školama u Bosansko-podrinjskom kantonu.
 
U kategoriji: “Ravnopravnost spolova i osnaživanje žena, s fokusom na preživjele seksualnog nasilja u konfliktu” priznanje i nagradu je dobila gospođi Dragani Miljković za tekst, scenario i režiju predstave “Sjenka duše” o stvarnim događajima preživjelih žrtava seksualnog nasilja u konfliktu koja se izvodi s ciljem njihovog osnaživanja i rehabilitacije. Nagradu je u ime gospođe Miljković primila gospođa Nataša Prica.
 
U kategoriji “Unaprijeđivanje položaja starijih osoba” priznanje i nagrada je uručena Općini Stari grad, Sarajevo za uspostavljanje Centra za promociju i unaprijeđenje zdravlja u Kantonu Sarajevo, a s ciljem unaprijeđenja položaja starijih osoba kroz terapijsko vježbanje i medicinsko savjetovalište.
 
Nagrada je ustanovljena kako bi se odalo priznanje u nastojanjima koja se suprostavljaju društvenim stereotipima, koja ukidaju predrasude prema marginaliziranim grupama ili koja značajno doprinose unapređenju ljudskih prava u pomenutim oblastima.
 
 
 
 
Ostavite komentar