EIGE: Online rječnik rodne ravnopravnosti

Evropski institut za rodnu ravnopravnost pokrenuo je online rječnik koji bi mogao biti od velike koristi svima koji imaju potrebu za provjerom termina i koncepata u vezi sa rodom.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
EIEG
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 
Rječnik rodne ravnopravnosti instituta EIGE sadrži brojne aktuelne i rodno osjetljive definicije koje mogu riješiti dileme koje se pojavljuju prilikom upotrebe nekih termina. 
 
Pored toga što će rječnik omogućiti svima u Evropskoj uniji, ali i šire, da bolje razumiju koncept rodne ravnopravnosti, posjetioci stranice moći će i sami predložiti željene termine.
 
"Nadamo se da će rječnik biti koristan za stručnjake i stručnjakinje iz raznih oblasti. Tako će bibliotekari i bibliotekarke moći koristiti ove termine prilikom označavanja književnih izvora. Nacionalni i zakonodavci iz Evropske unije moći će ih koristiti prilikom uvođenja pojmova u vezi sa rodnom ravnopravnošću u politiku. Organizacije civilnog društva moći će koristiti termine prilikom zalaganja za rodnu ravnopravnost", izjavila je Monika Bystrzycka, projektna menadžerica EIGE-a.
 
Rječnik je trenutno dostupan samo na engleskom jeziku, ali bi uskoro trebao biti preveden na sve službene jezike zemalja članica Evropske unije. Među prvim prijevodima bit će oni na francuskom, njemačkom i španskom jeziku.
 
Termini i definicije iz rječnika usklađeni su s terminima Eurostata i svrstani su u Eurovoc, multijezičnu bazu termina EU. Definicije u vezi sa rodno uvjetovanim nasiljem također se nadopunjuju s terminima koje je razvilo Vijeće Europe, s kojim je EIGE sarađivao.
Ostavite komentar