Goražde plesom protiv nasilja nad ženama

Foto: 
Mladen Lakić
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 
Goražde se ove godine pridružilo "Milijardi ljudi koji ustaju protiv nasilja“, tihoj revoluciji milijardu žena i muškaraca širom svijeta koji zahtijevaju da nasilje nad ženama prestane odmah.
U srijedu se Goražde, druženjem uz muziku i ples na platou ispred gradske dvorane, priključilo svjetskoj kampanji “Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama”, čiji je cilj upozoriti na nasilje nad ženama i djevojčicama kao na jedan od najtežih oblika kršenja ljudskih prava u svijetu, koje još uvijek mnogi odobravaju šutnjom.
 
Nakon zajedničkog plesa uz numeru „Pokidajmo lance“ (“Break the chain“), koja je svojevrsna himna i poziv na prekid lanca tišine koji prati nasilje nad ženama i djevojčicama širom svijeta, prisutnim su se obratile organizatorice događaja.
 
„Niste same u borbi protiv nasilja, danas smo to pokazali ovdje, a naše udruženje je tu na raspolaganju uvijek kad je pomoć potrebna“ poručila je okupljenima Emina Delahmet, saradnica za rad sa djecom i mladima iz Udruženja žena „SEKA“.
 
„Jako je važno da se javno govori o ovom problemu, da edukujemo mlade o stigmi i diskriminaciji koje prate žene žrtve nasilja, našeg zajedničkog problema“, poručila je Delahmet.
Prema njenim riječima, na osnovu istraživanja koje je Udruženje „SEKA“ sprovelo na području Bosansko-podrinjskog kantona, 36% slučajeva nasilja nad ženama bude otkriveno tek prilikom razvoda što pokazuje da su žrtve duže vrijeme trpile nasilje i izbjegavale ga prijaviti.
 
Već šestu godinu zaredom Udruženje žena „SEKA“ u Goraždu organizuje akciju povodom globalne kampanje „Jedna milijarda ustaje“ i ove godine pozivajući na prekid nasilja i stigmatizacije osoba koje su preživjele seksualno nasilje u konfliktu.
 
Ove godine Udruženje Žena „SEKA“ Goražde organizovalo je ovaj događaj u saradnji s osnovnim školama „Fahro Baščelija“, i „Husein ef. Đozo“,  te Kulturnim udruženjem mladih Goražde, Mrežom vijeća mladih Bosansko-podrinjskog kantona i Vijećem mladih Goražde.
 
Događaj su podržali Populacijski fond Ujedinjenih nacija u BiH (UNFPA BiH)  i Grad Goražde.
 
„Nasilje se ne može tolerisati, to pokazujemo i danas, i opet pozivamo izvršnu i zakonodavnu vlast da posvete punu pažnju rješavanju ovog problema.“, istakao je Anel Čolo, omladinski aktivista neformalne grupe mladih iz Goražda.
 
Kampanju je podržao i načelnik opštine Goražde, Muhamed Ramović koji se obratio okupljenim sugrađanima poručivši kako nasilje ne smije biti tolerisano.
 
„Vjerujem da će ova mladost, okupljena danas, donijeti brojne promjene nabolje u stvaranju svijeta bez nasilja nad ženama“ istakao je načelnik Ramović.
 
„Ponosni smo na inicijative koje su provele zajednice u Sanskom Mostu, Bijeljini i Goraždu za ublažavanje stigmatizacije osoba koje su preživjele seksualno nasilje u konfliktu. Današnji događaj u Goraždu, u sklopu globalne kampanje „Jedna milijarda ustaje“, je jedna od tih aktivnosti“, naglasila je dr. Doina Bologa, UNFPA predstavnica za BiH.
 
Kako je i sama naglasila, UNFPA će nastaviti podržavati slične inicijative.
 
„Nastavit ćemo sarađivati i dalje s lokalnim akterima u cijeloj BiH u suzbijanju različitih oblika nasilja nad ženama, posebno stigmatiziranim osobama koje su preživjele seksualno nasilje u konfliktu“, dodala je dr. Bologa.
 
Dio plesa uz „Pokidajmo lance“ najviše se dopao najmlađim učesnicima i učesnicama koji su u prethodnim danima uvježbavali koreografiju uz pomoć omladinskih aktivista koje okuplja Anel Čolo.
 
„Kad su nam objasnili šta je cilj ove kampanje nisam se uopšte dvoumila oko učešća, a posebno mi se dopalo što je i dosta dječaka, inače stidljivih, bilo spremno dolaziti s nama na probe“ kaže Adela Jusupović, jedna od onih koja je danas ustala uz milijardu.
 
Kampanja „Jedna milijarda ustaje“ pokrenuta je na Valentinovo 2012. kao inicijativa usmjerena na podizanje svijesti o uznemirujućoj statistici prema kojoj će svaka treća žena u svijetu tokom svog života doživjeti silovanje, razne oblike seksualnog zlostavljanja ili fizičkog nasilja, što čini ukupnu brojku od milijardu žena i djevojčica.
 
Jedinstveni podaci o učestalosti nasilja nad ženama za Evropu ne postoje, ali mnoge zemlje članice EU provode istraživanja koja sugerišu kako je u svim državama svaka četvrta ili peta žena iskusila fizičko nasilje najmanje jednom tokom svoje odrasle dobi, a svaka deseta je preživjela i seksualno nasilje. 
 
Eve Ensler, poznata spisateljica i aktivistkinja koja je svjetsku slavu stekla čuvenim Vagininim monolozima je u martu 2011. započela kampanju „Jedna milijarda ustaje“, koja je zamišljena kao jednodnevni događaj i poziv ženama širom svijeta da 14. februara svake godine izađu na ulice i zajedno zaplešu kako bi pokazale svoju snagu protiv nasilja, stigme i diskriminacije
Od samog početka održavanja, kampanja „Jedna milijarda ustaje“ razvila se u najveću ikad organizovanu masovnu akciju usmjerenu na suzbijanje nasilja nad ženama; od februara do 8. marta, kada se obilježava Međunarodni dan žena, širom svijeta pridružuje joj se na hiljade lokalnih inicijativa.
 
 
Ostavite komentar