"I vjernice i građanke": Radionica za teologinje i aktivistice

Radionica za cilj ima povezivanje načela i standarda međunarodnih normi ženskih ljudskih prava s porukama monoteističkih religija.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Unsplash
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 
Ekumenska inicijativa žena iz Hrvatske organizira trodnevnu radionicu pod nazivom "I vjernice i građanke", koja će se održati od 29.9. do 1.10.2017. godine. Prijaviti se mogu predstavnice nevladinih organizacija i teologinje iz regije, koje su posvećene afirmaciji žena u svim sferama privatnog i javnog života.
 
Glavni cilj radionice je povezivanje osnovnih načela i standarda međunarodnih normi ženskih ljudskih prava, posebice CEDAW-a s porukama dviju monoteističkih religija, kršćanstva i islama. Sudionice će imati  priliku da na temelju prikaza odnosa sekularizacije prema rodnom pitanju, sažetog uvida u razvoj ženskih ljudskih prava na Zapadu i Istoku i feminističke analize svetopovjesnog naslijeđa Biblije i Kur’ana problematiziraju pitanja dostojanstva žene, rodnih teorija, odnosa u obitelji i nasilja nad ženama. 
 
Organizatori navode da će kroz predavanja i vježbe biti dekonstruirani uvriježeni stereotipi o rodnim odnosima koji nisu tekstualno propisani u svetim knjigama, već su promovirani i podupirani kroz dominantno muška tumačenja tih tekstova. Dekonstrukcija religijskog utemeljenja rodnih stereotipa posebno će biti oprimjerena na istaknutim ženskim likovima iz svetih knjiga kršćanske i islamske tradicije. Voditeljice radionice su dr. sc. Jadranka Rebeka Anić, viša znanstvena suradnica, i doc. dr. Zilka Spahić Šiljak.
 
Sve kandidatkinje trebaju ispuniti prijavni obrazac i poslati ga e-mailom na adresu eiz@eiz.hr do 30.7.2017. 
 
Troškove smještaja i putnih troškova sudionica u potpunosti pokriva EIŽ. Mjesto održavanja radionice bit će naknadno poznato.
 
Više informacija o radionici i načinu prijave možete pronaći ovdje.
Ostavite komentar