Jaskić: Žene podloženije negativnom uticaju klimatskih promjena

Webinar na temu rodne ravnopravnosti i klimatskih promjena biće organizovan 13. jula od 10 do 14 sati, putem Zoom aplikacije.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Pixabay
Podijeli ovaj članak: 

Centar za promociju civilnog društva 13. jula organizuje webinar na temu rodne ravnopravnosti i klimatskih promjena, a organizatori poručuju da se važnost povezivanja ova dva pojma, između ostalog, ogleda u tome što su žene statistički češće pripadnice marginaliziranih skupina koje su podložnije negativnom uticaju klimatskih promjena.

“Također, postoji jedan trend u kom su žene osvještenije što se tiče okolišnih tema i tu se također mogu povezati ove dvije teme”, za Diskriminacija.ba kaže projektna menadžerica Centra za promociju civilnog društva Mersiha Jaskić.

Kada je riječ o ciljevima organizovanja webinara o ovoj temi, Jaskić objašnjava da je jedan od njih povećati nivo razumijevanja veze između rodne ravnopravnosti koja se, između ostalog, može definisati kao jednako prisustvo i jednako ostvarivanje prava žena i muškaraca u svim sferama života i klimatskih promjena koje bi se “mogle definirati kao promjena u klimi uzrokovana prirodnim promjenama ili promjenama uzrokovanim ljudskim utjecajem”.

“Drugi cilj je raspraviti pristup rodno odgovornom praćenju politika i budžeta vezanih za klimatske promjene i odgovor na njih”, a Jaskić kaže da je “posljednji cilj identificirati potencijalni prostor za suradnju organizacija civilnog društva iz regije vezano za ovu temu”.

Za učešće na webinaru mogu se prijaviti svi zainteresovani, prvenstveno, kako kaže Jaskić, predstavnici i predstavnice organizacija civilnog društva iz BiH i regije.

Planirano trajanje webinara je od 10 do 14 sati, a svi zainteresovani se mogu za učešće na webinaru mogu prijaviti putem ovog linka.

Predavači i predavačice webinara su, kako kaže Jaskić, eksperti i ekspertice iz regije koji dolaze iz organizacija koje se primarno bave pitanjima zaštite okoliša koje povezuju i s rodnim pitanjima i rodnom ravnopravnošću.

Među njima je, kako navodi Jaskić, ekspertica u “gender mainstreamingu” i jedna od autorica Priručnika za trening “Rod i klimatske promjene” Višnja Bačanović iz Srbije, ekspert Mihallaq Qirjo iz organizacije REC iz Albanije, ekspertica Emina Veljović iz Aarhus centra iz BiH i ekspertica Jana Angelovska iz Ekomozaika iz Sjeverne Makedonije.

Webinar će biti organizovan u okviru projekta Gender Budget Watchdog Network koji je finansijski podržan od strane Austrijske razvojne agencije i Švedske agencije za međunarodni razvoj i suradnju, a koji se provodi u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu, Moldaviji, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

Osim Centra za promociju civilnog društva iz BiH organizatora webinara su  i organizacije Centre for Research and Policy Making (Sjeverna Makedonija), Kosova Women’s Network (Kosovo), Gender Knowledge Hub (Srbija), Gender Alliance for Development Centre (Albanija), Keystone (Moldavija), te Ženska akcija (Crna Gora), a webinar se organizuje uz finansijsku podršku Evropske unije.

Ostavite komentar