Mizoginija u BiH prisutna u svim društvenim sferama

Mizoginija i seksizam u Bosni i Hercegovini dešavaju se u svim sferama života – od privatne, u kućama, pa do oblasti visoke politike.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Publikacija Mizoginija u BiH
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 
Mizoginija je pojava duboko ukorijenjena u bh. društvo, koja će se teško iskorijeniti bez akcije sa svih strana, promjene obrazovnog sistema, medijskog prostora, političkih struktura i institucija, navodi se u novoj analizi "Mizoginija u BiH", autora Dejana Lučka, Dragana Todorovića i Nataše Lemajić.
 
Analizom su obuhvaćeni pojedini slučajevi mizoginije i seksizma u periodu od 2013. do 2018. godine, koji se dešavaju svakodnevno u mnogim društevim segmentima, kao i reakcija javnosti na njih
 
"Mizoginija se dešava u svim slojevima društva, pa tako mizogine napade imamo od strane političara sa svih strana političkog spektra, vlogera, književnika, televizija, policije, ljekara, sveštenika itd. Oni koji u svom ponašanju izražavaju mizoginiju ili seksizam, smatraju da je to dio njihovih sloboda i prava", navodi se u analizi.
 
Kada je riječ o javnim ličnostima, a posebno političarima, osuda mizoginije stiže samo prema suprotnom političkom spektru. I sami mediji često "nesvjesno doprinose razvijanju stereotipa i pomažu da se seksističke i mizogine poruke prenesu i množe". U analizi se navodi i da se mizoginija i seksizam smatraju "duhovitim", te se dodatno "podgrijavaju", posebno ako ih izražavaju javne ličnosti ili političari.
 
Među ostalima, u analizi se navode slučajevi mizoginije i seksizma u koje su bili uključeni bh. političari kao što su Semir Efendić, Senaid Memić, Milorad Dodik, Dragan Mektić.
 
Kompletnu analizu možete pročitati na ovom linku.
Ostavite komentar