Muzej pristupačnosti: Alternativna postavka fotografija putuje bh. gradovima

"Muzej pristupačnost" je već održan u Tuzli i Sarajevu, u narednom periodu postavka stiže u Banjaluku, Bijeljinu i Trebinje.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
UDAS
Podijeli ovaj članak: 
Alternativna postavka fotografija "Muzej pristupačnosti" koja je u Sarajevu i Tuzli prikazana krajem prošle sedmice za cilj ima podizanje svijesti o svakodnevnim preprekama sa kojima se osobe s invaliditetom suočavaju. Ova postavka je prikazana u sklopu projekta "Zajednice različitih, ali ravnopravnih građana" koji realizuju Organizacija amputiraca UDAS, Helsinški parlament građana Banjaluka i Udruženje građana Nešto više. 
 
"Kampanjom želimo uticati na stav i mišljenje javnosti u vezi sa pristupačnosti, kao preduslovom uključivanja osoba s invaliditetom u život zajednice na ravnopravnoj osnovi s ostalim građanima", kaže Dijana Kremenović, voditeljica projekta.
 
U sklopu "Muzeja pristupačnosti" su izložene fotografije koje prikazuju različite prepreke sa kojima se susreću osobe s invaliditetom u obavljanju svakodnevnih aktivnosti i kojima se javnosti skreće pažnja na različitosti u društvu. Kako bi se što više približili prevazilaženju svakodnevnih prepreka osoba s invaliditetom, pristuni su tokom akcije učestvovali u rješavanju određenih zadataka poput vezanja pertli sa zavezanom rukom, ubacivanja geometrijskog tijela u za to određen otvor zatvorenih očiju, komuniciranja bez upotrebe riječi i slično.
 
 
Posjetitelji akcije, svoja iskustva i povratne informacije o akciji mogu podijeliti u "knjizi utisaka", a prema komentarima iz Sarajeva i Tuzle "zainteresovanost građana za bolje razumijevanje pristupačnosti za osobe sa invaliditetom, kao preduslova da svi u društvu budemo ravnopravni i ostanemo različiti, je bila na visokom nivou", kaže Kremenović.
 
Realizacija kampanje je započela u oktobru prošle godine kroz istraživanje mišljenja i stavova osoba s invaliditetom o prioritetima u vezi sa pristupačnošću, te kroz održavanje okruglih stolova s učešćem predstavnika svih kategorija osoba s invaliditetom i nadležnih institucija vlasti. Okrugle stolove su moderirali aktivisti-predstavnici organizacija osoba s invaliditetom u Sarajevu, Banjaluci, Bijeljini, Tuzli i Trebinju, objašnjava Kremenović.
 
"Muzej pristupačnosti" će se u narednom periodu realizovati u Banjaluci 25. januara, te u Bijeljini i Trebinju 1. ferbuara, gdje organizatori očekuju veliki odziv građana i medija.
Ostavite komentar