NEWIPE - portal posvećen romskoj zajednici

Primarna ideja portala je da medijski pokriva Bosnu i Hercegovinu, ali u budućnosti, portal bi se trebao razviti kao regionalni i imati čitaoce i čitateljke i iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
NEWIPE
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 
“Naša vizija je mnogo veća od lokalnog, pa i regionalnog medija. Sebe u budućnosti vidimo kao javni servis, kao jedan od mnogih glasila romske zajednice koji postoje ili će tek postojati u Evropi i svijetu. Kroz našu viziju se prožima nešto drugačije i nešto novo, nešto NEW”, navodi se u uvodnom obraćanju.
 
Urednik portala, Dalibor Tanić, za Diskriminacija.ba kaže da će se truditi što više sadržaja prevoditi na romski jezik, te da je za tu potrebu predviđena posebna sekcija, kao i za sadržaj na engleskom. Dodaje i da će jedan od važnih segmenata portala biti praćenje EU politika koje se tiču romske zajednice.
 
“Postoji rubrika EU Roma gdje ćemo analizirati i pratiti šta se dešava, ali isto tako i ono što se dešava van BiH i regiona, po pitanju odnosa i politika prema Romima”, kaže Tanić, ali naglašava da će u fokusu, ipak biti obične ljudske priče.
 
“Zašto je NEWIPE, i sam medij, glas Roma i glas za Rome – obratit ćemo pažnju i ostaviti veliki prostor za one obične priče o običnim ljudima čije se priče nikada ne mogu naći u javnom prostoru, i to je nešto što je pravo bogatstvo.”
 
Iza portala stoji tim koji ima veliko iskustvo u izvještavanju o romskoj zajednici, a autori će biti i drugi novinari i novinarke. 
 
Naziv portala kombinacija je romskog i engleskog jezika – romskog, zbog zajednice o kojoj i za koju piše, a engleskog zbog težnje portala da bude čitan među što širom publikom.
 
“Postoji jedna zanimljiva sintagma u romskom jeziku, vareso aver, koja znači nešto drugačije. Nevipe na romskom jeziku znači novost i to ste do sada već naučili, međutim, Newipe nije samo novost, Newipe je vareso aver”, navodi se u uvodnom obraćanju.
 
Jedan od ciljeva pokretanja portala je i težnja da se nastavi borba borba protiv stereotipitacije Roma prisutne u našem društvu, a često kreiranom upravo i kroz neprefoesionalno medijsko izvještavanje.
 
“Zbog medijske stigmatizacije Roma koja traje decenijama, stvoren je medijski okvir iz kojeg romska zajednica teško izlazi. Zidovi predrasuda ojačani stereotipnim prikazivanjem Roma su čvrsti. Zbog toga ih treba rušiti, dio po dio, ciglu po ciglu – poput Berlinskog zida.”
 
Portal je osnovala Asocijacija mladih Roma Aksiom, uz podršku Fonda otvoreno društvo. Portal možete pratiti i putem zvanične Facebook stranice.
 
Ostavite komentar