Organizacije za zaštitu ljudskih prava osudile napad na Anu Kotur-Erkić

Verbalni napad na dugogodišnju aktivisticu zbog ukazivanja na neadekvatan govor narodnog poslanika.
Piše: 
Redakcija
Podijeli ovaj članak: 
Organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava u Bosni i Hercegovini osudile su proteklih dana verbalni napad na aktivisicu, novinarku i pravnicu Anu Kotur-Erkić, koji joj je uputio narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojša Vukanović. Osudu napada uputili su Banjalučki centar za ljudska prava, Mreža za izgradnju mira i Ženska mreža BiH.
 
Uvrede upućene Kotur-Erkić uslijedile su nakon što je dugogodišnja aktivistica za ljudska prava marginalizovanih grupa odreagovala na Vukanovićeve javne istupe u kojima u negativnom kontekstu koristi izraz "osoba sa posebnim potrebama".
 
"Narodni poslanik Vukanović je na Trinaestoj posebnoj sjednici, u svom obraćanju iznio sljedeće: 'Frustracije liječi nad nama, dolazi, ponaša se kao osoba s posebnim potrebama, divlja'. Potom je u izjavi za TV N1 23.05.2020. godine, u emisiji Novi dan, referirajući se na izgradnju garaže na UKC Banja Luka, izjavio: 'To mogu raditi samo osobe s posebnim potrebama, to normalan čovjek ne može uraditi'", navodi se u saopćenju Mreže za izgradnju mira.
 
Nakon što je Kotur-Erkić ukazala na korištenu terminologiju i negativan kontekst u kojem je upotrijebljena, Nebojša Vukanović insinuirao je da je aktivistica politički angažovana i u službi vlasti, te da je "pokrenula podmuklu kampanju napadajući i vrijeđajući opoziciju".
 
"Poslanik Vukanović je sav njen angažman u tekstu na svom blogu stavio u sjenu insinuacija da je politički mentorisana, politička angažovana i 'sluškinja vlasti' u Republici Srpskoj. Ovim se podstiče govor mržnje prema jednoj višestruko marginalizovanoj ženi, po osnovu pola, invaliditeta, stavova, opredjeljenja i uvjerenja", navodi se u saopćenju Banjalučkog centra za ljudska prava. Iz ove organizacije poručili su da postupanje koje nije u skladu s odredbama Konvencije o pravima osoba s invaliditetom i koje narušava dostojanstvo i borbu za ravnopravnost, mora biti kritikovano i na to svi građani i građanke imaju pravo.
 
"Shvatamo da je gospodin Vukanović bio pod verbalnim napadima i uvredama predstavnika vlasti i oštro osuđujemo i takve napade, koji nažalost pokazuju nizan nivo kulture u najvišem predstavničkom tijelu u Srpskoj. Međutim, na takve napade i uvrede se ne smije odgovarati sa uvredama upućenim drugim grupama, a pogotovo ne prema ljudima koji su višetruko marginalizovani u našem društvu."
 
Iz organizacija koje su uputile osudu verbalnog napada poručuju kako očekuju izvinjenje Vukanovića Ani Kotur-Erkić i drugim aktivistima i udruženjima, kao i osobama s invaliditetom. Podsjećamo, Ana Kotur-Erkić i ranije je javno kritikovala upotrebu pogrešne terminologije ili negativnog konteksta kada se govori o osobama s invaliditetom, ali i drugim marginalizovanim grupama u BiH. Jedan od njenih tekstova koji je pisala za Diskriminacija.ba ukazao je na uvrjedljivu izjavu tadašnjeg predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o pripadnicima romske nacionalnosti.
Ostavite komentar