Pitamo sve ministrice i ministre u kojim zdravstvenim ustanovama se liječe?

Ženska mreža u BiH javnosti se obratila saopćenjem povodom posljednjih dešavanja na Odjelu onkologije Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Reakciju prenosimo u cjelosti.
Foto: 
Ženska mreža
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 
Zadnjih dana i mjeseci javnost u Bosni i Hercegovini je uznemirena raznim informacijama i iskustvima iz prve ruke o načinima tretiranja građanki i građana BiH koji/e u državnim zdravstvenim institucijama zatraže ljekarsku pomoć.
 
O nedostatku osnovnih medicinskih sredstava ne želimo ni pisati. Svima je dobro poznato da pri odlasku u bolnicu morate ponijeti sve – od posteljine do tableta za bolove, a često i gaze i toplomjere.
 
Jučerašnja dešavanja na Odjelu onkologije u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu su zaista dokaz da smo dotakle/i dno u moralnom smislu, a o kodeksu i ljekarskoj etici nećemo ni govoriti.
 
Kako je moguće da izvršni organi ne reaguju nikakvim postupkom na samu informaciju da će doći do otpuštanja pacijentica/ata zbog pokvarenih aparata? Zašto niste niti jedanput postavili pitanje odgovornosti i sankcionisanja menadžmenta zdrastvenih ustanova? Kako je moguće da još sinoć niste sazvali sjednicu Vijeća Ministara, Vlade Federacije, Vlade Kantona Sarajevo da raspravite o situaciji koja je (davno) eskalirala kada vam je opće poznato da taj isti zdravstveni sistem finansiraju građanke i građani BiH?
 
Kako je moguće da okrećete leđa i ne preuzimate odgovornost za situaciju u javnom zdravstvu u Bosni i Hercegovini. Da li su privatni lobiji toliko jaki kao i interesi političke elite da se adekvatne zdravstvene usluge mogu pružiti samo onima koji imaju da ih plate? Ponovo vas pitamo gospodo – Gdje se vi liječite?
 
Ženska mreža BiH i njene članice/ovi godinama traže od nadležnih organa da nešto učine povodom katastrofalnog stanja po pitanju prava na zdravlje i pristupa zdravstvenim uslugama u Bosni i Hercegovini. Naši Alternativni izvještaji o provođenju UN CEDAW koncencije, kao i dragi izvještaji o stanju na terenu upućuju na to da se raspad zdravstvenog sistema davno dogodio, a da vi niste ništa učinili! Nacionalni interesi ne mogu biti iznad životnih interesa građanki i građana Bosne i Hercegovine. Interesi međunarodnih monetarnih institucija NE MOGU biti iznad životnih interesa nas koje/i plaćamo poreze i doprinose PIO/MIO i glasamo, te samim time vas biramo u ovoj državi.
 
SRAMITE SE!
 
Ponovo vas pitamo u kojim zdravstvenim ustanovama se vi liječite?
 
Ženska mreža Bosne i i Hercegovine izražava svoju punu solidarnost s pacijenticama/ma sarajevske Onkologije i traži HITNO rješavanje nastale situacije.
 
Od izvršne vlasti na svim nivoima ove podijeljene zemlje tražimo preuzimanje ODGOVORNOSTI u postupanju i hitno djelovanje kako bi se pitanje diskriminacije prava na zdravlje i pristupu zdravstvenim uslugama u hitnom roku riješilo.
 
Ostavite komentar