Povodom Svjetskog dana migranata u Tuzli prikazan film “Igra sijenki”

Film prikazuje tinejdžere koji tokom traganja za zaštitom i boljim životom, svakodnevno pokušavaju preći evropske granice.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
PUŽ, screenshot/Shadow Game
Podijeli ovaj članak: 
Foto galerija: 

Povodom obilježavanja Svjetskog dana migranata u Tuzli je u ponedjeljak prikazan dokumentarni film “Igra sijenki” (“Shadow game”) koji prikazuje živote tinejdžera koji su izbjegli iz svojih zemalja, a koji u potrazi za zaštitom i boljim životom, svakodnevno pokušavaju preći evropske granice.

Tinejdžeri u filmu putuju kroz svijet sjenki minskih polja, medvjeda, brzih rijeka, krijumčara i graničara, a njhova “igra”, kako navode organizatori, predstavlja “njihov gorko ironičan izraz za pokušaj prijelaza granica”.

U filmu je prikazano njihovo putovanje kroz Evropu, uključujući zemlje poput Grčke, Sjeverne Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Italije, Francuske i Nizozemske. Snimanje filma je kako piše na stranici Shadow Game produkcije, trajalo tri godine, a u filmu se nalaze i video zapisi koje su glavni likovi tokom tog teškog putovanja snimili telefonima.

Projekciju filma organizovali su Centar za pružanje usluga u zajednici PUŽ, Caritas Bosne i Hercegovine i Caritas Švicarske uz podršku IOM misije u BiH, Catholic Relief Services i Shadow Game produkcije.

“Međusobno smo povezani i isprepleteni kao ljudska bića, sa neodvojivim pravom na postojanje i doprinos. To je živa potreba u svakom pojedincu na ovoj našoj planeti“, rekao je Danijel Vasilj iz Centra za pružanje usluga u zajednici PUŽ.

Vasilj je dodao i da dobrobit, prosperitet i sigurnost lokalnog stanovništva ide ruku uz ruku sa dobrobiti, prosperitetom i sigurnosti ljudi u pokretu.

Publici u Tuzli se, ispred Caritasa Bosne i Hercegovine, obratila i Dijana Muzička koja je istakla da podrška ne mora uvijek biti u materijalnom smislu, već u humanom i ljudskom pristupu.

„Ponekad je osmijeh i lijepa riječ mnogo jača od svake materijalne podrške. Put kojim oni idu i probleme na koje nailaze, nadilaze sva očekivanja i zdrav razum. Njihov put je put u bolji život i to nikad ne treba zaboraviti“, istakla je Muzička.

Osim prikazivanja filma, organizovano je i online druženje sa producenticom filma Els Van Driel, kao i jednim od tinejdžera iz filma Sajidom Khanom Nasirijem. Organizatori su poručili i da migracije kao fenomen postaju izraženije iz godine u godinu, od uobičajenih razloga poput rada, obrazovanja, usavršavanja i poboljšanja životnih uslova, do bijega od siromaštva, nehumanih političkih sistema, klimatskih promjena, kršenja ljudskih prava i ratova. Svjetski dan migranata se odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih naroda od 2000. godine obilježava svakog 18. decembra.

Film “Igra sijenki” je od 2021. godine prikazan na filmskim festivalima u Njemačkoj, Nizozemskoj, Japanu, Izraelu, Italiji, Španiji, Belgiji, Portugalu i drugim zemljama širom svijeta.

Film je moguće pogledati na ovom linku, a trailer i više informacija o filmu dostupno je na stranici produkcije Shadow Game.

Ostavite komentar