Poziv za edukatore romskog jezika

Radi očuvanja i promocije romskog jezika, u naselju Sofa kod Viteza bit će organizovane obuke o učenju romskog jezika.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Screenshot/FTV
Podijeli ovaj članak: 

S ciljem njegovanja i promocije romskog jezika, Udruženje žena Romkinja Centar za majke “Izvor života” i Udruženje Roma “Jačanje Zuralipe” objavili su poziv za edukatore romskog jezika na projektu “Naučimo romski jezik”.

Glavne aktivnosti projekta su, kako piše u javnom pozivu, obuke učenja romskog jezika za dvije grupe, odnosno 35 mladih Roma i Romkinja do 35 godina starosti, i za 30 stanovnika romskog naselja Sofa kod Viteza, starijih od 35 godina. Za njih 65 bit će formirane tri grupe sa po 16 učesnika i jedna grupa sa 17 učesnika. Svaka grupa, kako piše u pozivu, imat će obuku dva puta sedmično u trajanju od dva i pol mjeseca.

Obuke za učenje romskog jezika održavat će se u prostorijama Udruženje Roma “Jačanje Zuralipe” koje se nalazi u naselju Sofa.

Planirani angažman edukatora je pet mjeseci, a na poziv za edukatore mogu se prijaviti svi zainteresovani koji poznaju romski jezik, kulturu i tradiciju Roma, koji imaju najmanje završenu srednju stručnu spremu i oni koji su komunikativni i žele sarađivati u timu.

Rok za prijavu je 30.9.2023., a više informacija o načinu prijave dostupno je na ovom linku.

Projekat “Naučimo romski jezik” realizuje se u sklopu Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 kojeg finansira Evropska Unija, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacije (UNDP), uz podršku Općine Vitez.

Ostavite komentar