Predstavljena Mapa prava i usluga za osobe sa invaliditetom i osobe treće životne dobi u KS

Interaktivna mapa je osmišljena radi lakšeg ostvarivanja socijalnih prava u Kantonu Sarajevo.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
UN Women
Podijeli ovaj članak: 

U Sarajevu je danas predstavljena Mapa prava i usluga za lakši pristup informacijama i dokumentima za ostvarivanje socijalnih prava u Kantonu Sarajevo (KS). Mapu je razvio UN Women u Bosni i Hercegovini (BiH) u saradnji sa Ekonomskim institutom, uz podršku Švedske, a ona će uskoro biti dostupna svim građanima i građankama KS.

Iz UN Womena u BiH ističu da u BiH postoji niz prava i usluga za osobe s invaliditetom i starije osobe, međutim, često su procedure ostvarivanja tih prava složene i nepristupačne, a složenost administrativnih procedura otežava ostvarivanje njihovih prava.

To, kako navode, svakodnevnicu ovih građana i njihovih njegovatelja čini izuzetno teškom, a Mapa prava i usluga je kreirana upravo da bi olakšala ostvarivanje takvih prava u KS. Mapa sadrži sve zakonske i podzakonske akte, te instrukcije za njihovo lakše ostvarivanje.

„UN Women uspostavlja saradnju sa Ekonomskim institutom Sarajevo i Vladom Kantona Sarajevo kako bi po prvi put implementirali sveobuhvatnu Mapu prava i usluga za osobe sa invaliditetom, osobe starije životne dobi i njihove njegovatelje. Mapa će osigurati pravedniju raspodjelu odgovornosti za brigu i omogućiti ženama da usklade poslove brige sa zaposlenjem, potičući njihovo ekonomsko osnaživanje“, istakla je Jo-Anne Bishop, predstavnica UN Women BiH.

Melika Husić-Mehmedović, članica tima ispred Ekonomskog instituta Sarajevo, pojašnjava da se trenutno njegovatelji, uglavnom članovi porodice, posebno roditelji, i posebno žene, nalaze u višestrukim ulogama medicinskih njegovatelja i edukatora u nedostatku formalne institucionalne podrške.

“Ova dvostruka odgovornost često ograničava upravo žene da se uključe u formalno tržište rada, a njihovi vrijedni doprinosi ostaju neprepoznati i nenadoknađeni. Sveobuhvatna mapa prava i usluga za osobe s invaliditetom i starije osobe jedan je od bitnih alata koji može značajno rasteretiti njegovatelje, prvenstveno žene, i pridonijeti njihovom ekonomskom osnaživanju“, izjavila je Husić-Mehmedović.

Kroz projekat “Prevođenje Okvira za realizaciju Ciljeva održivog razvoja u BiH u održivi i inkluzivni rast” koji finansira Švedska usmjeren je na podršku BiH u implementaciji ciljeva održivog razvoja, i radu na pružanju značajnog doprinosa u oblasti ekonomije brige.

“Pozdravljamo pokretanje predloženog modela u Kantonu Sarajevo, uz nadu da će olakšati pristup uslugama onima koji su ranjivi, prije svega osobama s invaliditetom i starijim osobama. Osim toga, uspješna implementacija može dovesti do poboljšanja položaja žena jer će biti u boljoj mogućnosti da usklade svoje obaveze kao njegovateljice sa poslovnim obavezama“, rekla je Eva Smedberg, šefica razvojne saradnje pri Ambasadi Švedske u BiH.

Ova zajednička inicijativa započela je s ciljem postizanja bolje administrativne učinkovitosti u narednim godinama kako bi se poboljšao pristup informacijama, što je ključno za unapređenje kvalitete života osoba s invaliditetom, starijih osoba i njihovih njegovatelja.

„Prevođenje Okvira za realizaciju Ciljeva održivog razvoja u BiH u održivi i inkluzivni rast (SDG2BiH)“ je inicijativa koju finansira Švedska, a implementira UNDP u partnerstvu sa UNICEF-om i UN Women, u okviru sveukupne podrške Ujedinjenih nacija vlastima u BiH, u implementaciji Okvira za realizaciju ciljeva održivog razvoja u BiH.

Ostavite komentar