Promocija knjige “Sjene iza mene” u Gračanici

Knjiga donosi svjedočenja žena koje su tokom rata u BiH bile žrtve seksualnog nasilja.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Pixabay
Podijeli ovaj članak: 

Udruženje građana Vive žene iz Tuzle će večeras u 18 sati u prostorijama Bosanskog kulturnog centra u Gračanici održati promociju knjige “Sjene iza mene” koja donosi svjedočenja žena koje su tokom rata u Bosni i Hercegovini (BiH) bile žrtve seksualnog nasilja.

Iz Vive žene ističu da je riječ o istinitim i izuzetno važnim svjedočenjima žena i podsjećaju da je Međunaroni krivični sud za bivšu Jugoslaviju prepoznao nasilje kao oružje rata i proglasilo ga ratnim zločinom. Iako se procjenjuje da je ovaj vid nasilja tokom rata u BiH pretrpjelo na desetine hiljada žena, poručuju da je stvarni broj mnogo veći i da nikada neće biti potpun zbog toga što su, između ostalog, neke žene ubijene u ratu ili preminule nakon njega. Organizatori ističu da se veliki broj počinitelja ratnog seksualnog nasilja još  nalaze na slobodi, te da uglavnom nisu procesuirani, niti osuđeni.

Na večerašnjoj promociji će, kako je najavljeno, o knjizi govoriti Suzdina Bijedić, Aida Mustačević-Cipurković i Alma Omeragić, a događaj će moderirati Senada Letić.

Osim promocije knjige bit će organizovan i okrugli sto, a događaji će se održati povodom obilježavanja “Sedmice sjećanja na žrtve rata i ratne torture", uz podršku Narodne biblioteke "Dr Mustafa Kamarić".

Oba događaja se organizuje u okviru projekta „Međugeneracijsko suočavanje sa prošlošću – za kulturu sjećanja i izgradnju mira“, koji omogućava regionalni projekat Podrška EU izgradnji povjerenja na Zapadnom Balkanu, koji finansira Evropska unija u Bosni i Hercegovini i sprovodi UNDP Bosnia and Herzegovina.

Ostavite komentar